Foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak

Mađarski premijer Viktor Orban važi za lidera koji stalno kontrira Evropskoj uniji. Orban je „crna ovca“ EU, onaj koji uvek odudara od ostalih lidera država članica. Takođe izbegava da se povinuje odlukama Unije i „nastavlja da tera svoju politiku“, a to mu je dosad prolazilo bez kaznenih poena. Lideri država EU često u svojim porukama osuđuju njegovo ponašanje, a isto se čuje od institucija EU, ali sve se završalo samo na tome.

PROČITAJTE JOŠ:

Odnos Viktora Orbana i EU je skoro oduvek bio nategnut, ali je mađarski premijer uvek terao po svom i to mu je uspevalo. Često upućuje kritike na račun EU institucija i čini se da radi šta hoće i misli da treba, bez obaziranja na stavove koji dolaze iz Brisela. Bilo je dosta slučajeva konflikta na relaciji EU-Orban, a ovo su samo neki od njih.

LGBTQ zakon

Lideri EU i 17 zemalja, među kojima su i Angela Merkel, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, osudili su novi zakon u Mađarskoj koji „štiti maloletnike od homoseksualne propagande“.

Viktor Orban tvrdi da zapravo njegova zemlja nije usvojila zakon protiv LGBTQ populacije. Kako kaže, u pitanju zakon o deci i njihovim roditeljima. Poručio je svima da prvo pročitaju zakon, a onda da ga kritikuju.

Ipak, nekoliko činjenica ne ide Orbanu u prilog. U vreme njegove vladavine zakoni su nekoliko puta menjani i svaki put na štetu LGBTQ zajednice.

Pored pritiska „odozgo“ premijer Mađarske sada se suočava i sa masovnim protestima.

Fon der Lajen je zakon nazvala „sramotom“, a Merkel je rekla da je „zakon pogrešan“.

Veruje se da je razlog za najnoviju svađu Orbana i EU zapravo u parlamentarnim izborima u Mađarskoj koji će se biti održani 2022. godine. Ti izbori će biti veliki test za Orbana.

Njegova partija „Fides“ napustila EPP

Dvanaest poslanika mađarske stranke Fides napustilo je poslaničku grupu Evropske narodne stranke (EPP) u parlamentu Evropske unije početkom ove godine.

„Ovim vas informišem da će poslanici Fidesa okončati svoje članstvo u klubu EPP“, saopštio je mađarski premijer i predsednik Fidesa Viktor Orban. On je o tome pismom obavestio šefa poslaničke grupe EPP, nemačkog političara Manfreda Vebera (CSU).

Pismo je na svom Tviter-profilu objavila i kopredsednica Fidesa Katalin Novak.

Desničarska stranka Fides koja ima dvotrećinsku većinu u domaćem parlamentu skoro neprekidno od 2010. godine, napustila je EPP jer je prihvaćena izmena poslovnika koja omogućava da čitave stranke budu isključene iz te grupe, a ne samo poslanici pojedinačno.

Vakcine

Vlada Mađarske oštro je kritikovala brzinu vakcinacije u EU i odlučila se za kupovinu vakcina iz Rusije i Kine, uprkos istraživanjima koja su pokazala da je poverenje Mađara u te vakcine nisko.

Mađarska je postala prva članica EU čiji građani primaju i kinesku vakcinu protiv koronavirusa, a zvaničnici su od početka nastojali da uvere građane u njenu bezbednost i efikasnost.

Lekari širom Mađarske su u jednom trenutku dobili instrukcije da počnu sa davanjem vakcine kineske državne kompanije Sinofarm, kao i Sputnjik vakcine. Ovaj postupak nije naišao na dobar prijem u Briselu.

Orban je otištao i korak dalje i vakcinisao se Sinofarm fakcinom protiv koronavirusa.

Drama oko budžeta EU

Mađarski premijer Viktor Orban zapretio je u novembru prošle godine Evropskoj uniji da će blokirati budžet i paket pomoći za oporavak od posledica koronavirusa zbog pokušaja Brisela da na taj način privoli Mađarsku da poštuje vladavinu prava.

U pismu upućenom predsedniku Evropske komisije Šarlu Mišelu, Orban je naveo da dogovor tri glavne institucije EU nije u skladu sa kriterijumima koje je postavila Budimpešta.

EU institucije, međunarodne organizacije i grupe za ljudska prava optužile su vlade Mađarske i Poljske za podrivanje demokratskih standarda i vladavine prava.

Orban se ranije već sukobio sa Evropskom komisijom optuživši ih da vređaju i ponižavaju Mađarsku pozivima da se u ovoj zemlji poštuje vladavina prava, što je EK demantovala.

Vladavina prava u Mađarskoj

Špigel je krajem prošle godine objavio intervju sa Verom Jurovom, potpredsednicom Evropske komisije (EK) zaduženom za vrednosti i transparentnost. Ona je tu rekla: „Gospodin Orban voli da kaže da gradi neliberalnu demokratiju. Ja bih rekla: on gradi bolesnu demokratiju. U mađarskim medijima jedva da postoji bilo kakva kritika vlade, tako da velika većina Mađara verovatno više ne može da formira slobodno mišljenje. Bojim se da bi narod Mađarske jednog dana mogao da konstatuje da su poslednji izbori u toj zemlji ujedno bili i poslednji slobodni izbori.“

Premijer Mađarske Viktor Orban reagovao je na to otvorenim pismom upućenim predsednici EU Ursuli fon der Lajen u kojem traži ostavku Jurove. On navodi da je Jurova napala ne samo demokratski izabranu mađarsku vladu „što je nažalost postalo uobičajeno“, već i mađarski narod. Jurova je odstupila od uzdržanosti na koju je obavezna kao članica EK, navodi Orban, prenosi Dojče vele.

Ponašanje prema migrantima

Evropska unija je krajem januara ove godine pozvala Mađarsku da promeni pristup politici azila i da počne da poštuje prava migranata, nakon što je agencija EU za kontrolu granica Fronteks obustavila aktivnosti u toj zemlji.

Posle video konferencije ministara unutrašnjih poslova 27 članica Unije, evropska komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson izjavila je da je „pravo na podnošenje zahteva za azil osnovno ljudsko pravo“.

Mađarska vlada je zauzela tvrd pristup prema migrantima, a premijer Viktor Orban stavlja to pitanje u središte politike od 2015. godine, snažno odbijajući da postupi u skladu s politikama EU, čiji je cilj da teret prihvata migranata i izbeglica ravnomernije rasporedi među članicama.

Orban često navodi da Brisel pokušava da primora Mađarsku da prihvati veliki broj migranata i predstavlja sebe kao branioca evropske civilizacije i hrišćanske kulture zbog antimigrantskih politika.

Orban ponovio je u junu ove godine svoj stav da su migracije zlo i da se dešavaju organizovano, i da Mađarska plaća visoku cenu jer, kako je kazao, pliva protiv dominantne evropske političke struje, prenosi Index.hr.

On je rekao da su migracije zlo i da je Mađarska uverena da se one ne događaju spontano nego organizovano.

EU parlamentarci protiv Orbana

Poslanici Evropskog parlamenta zatražili su u maju prošle godine od Evropske komisije da pokrene postupak protiv Budimpešte zbog kršenja pravila EU i obustavi finansiranje te zemlje iz EU fondova u skladu sa procenom o vladavini prava u Mađarskoj.

“Zaustavite Orbana”, poruka je većine poslanika Evropskog parlamenta. Na burnoj raspravi posveženoj merama koje je Mađarska uvela u okviru borbe protiv pandemije koronavirusa, ocenjeno je da je Viktor Orban urušio demokratske vrednosti i krši vladavinu prava time što je sebi i stranci koju vodi omogućio neograničenu vlast bez roka trajanja i ograničio slobodu govora.

Mađarski zakon iz 2017. godine

Evropska unija je sredinom februara Mađarskoj dala rok od dva meseca da promeni sporni zakon kojim se traži od civilnih organizacija da otkriju strane donatore, ili će se suočiti sa finansijskom kaznom, preneo je Rojters.

Evropski sud pravde prošle godine je ocenio da je mađarski zakon iz 2017. godine „uveo diskriminaciju i nepravedna ograničenja“ kršeći osnovna prava, uključujući i prava na zaštitu ličnih podataka i slobodu za organizacije.

„Civilne organizacije su neizostavni deo naše demokratije. Moramo da ih podržimo, a ne da se borimo protiv njih“, rekla je Vera Jourova, zamenik šefa Evropske komisije.

Evropska komisija je poslala pismo premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, u kojem se navodi da mu daje dva meseca da implementira odluku Evropskog suda pravde.

„Otete mađarske teritorije“

Mađarski premijer Viktor Orban koji je stogodišnjicu versajskog mirovnog sporazuma sredinom prošle godine obeležio predstavljanjem spomenika koji vapi za „amputiranim“ delovima velike Mađarske. Čine ih delovi Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine…

Ukupno 12.500 gradova, sela i opština koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austro-Ugarskoj, upisano je slovima od nerđajućeg čelika na spomeniku koji je sagrađen, odnosno ukopan u zemlju, nedaleko od glavnog ulaza u budimpeštanski parlament. Orbanova vlada platila ga je 16 miliona evra, a u središtu granitnog kompleksa, Spomenika nacionalnog jedinstva, gori večni plamen, prenosi Jutarnji list.

„Istorija ne poznaje nijednu naciju koja je preživela takav gubitak krvi“, patetična je Orbanova poruka narodu koga poziva na ponovno ujedinjenje oko svoje figure, piše Slobodna Dalmacija.

Orban oko „nametnutog“ mira u Trijanonu već godinama gradi sopstveni revizionistički mit, tvrdeći da je Mađar samo onaj koga boli stotinu godina star versajski mir.

Karte velike Mađarske s delovima drugih država dostupne su posvuda, od benzinskih pumpi do trafika.

Evropski desničarski savet

Populistički lideri iz Mađarske, Poljske i Italije sastali su se početkom aprila ove godine u Budimpešti u nastojanju da izgrade novi desničarski blok u Evropskoj uniji kao „evropsku renesansu“, prenosi Beta.

Njihov savez nacionalista bi mogao biti značajna snaga u Evropskom parlamentu, ako uspeju da prevaziđu međusobne razlike, od kojih je najznačajnija odnos prema Rusiji, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Nacionalistički mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je u četvrtak, 1. aprila, s poljskim kolegom Mateušom Moravijeckim i italijanskim populistom Mateom Salvinijem dok ispituje mogućnosti novih političkih saveza pošto je njegova stranka izašla iz Evropske narodne partije desnog centra, prenosi agencija Frans pres.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare