Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Taman kad smo pomislili da smo čuli za sve sojeve koronavirusa, danas smo shvatili da su mutacije ove surove bolesti bezgranične, kada je na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Hrvatskoj saopšteno da je u ovoj zemlji registrovan "njujorški soj". Pored ovog, u zemljama regiona zabeleženi su i slučajevi južnoafričkog soja u Hrvatskoj i Sloveniji, u Bosni se sumnja na češki soj, a britanski je već uveliko zavladao Balkanom.

Pročitajte još:

Od najnovijeg, njujorškog soja, preminula je jedna osoba stara 40 godina, koja ranije nije imala zdravstvenih problema.

“Najmlađa preminula osoba je starosti 40 godina, ta osoba je bila bez drugih oboljenja. Prosek preminulih je 73 godine. U samoizolaciji je 14.074 osoba. Sa 27. februarom utrošeno je 213.068 doza vakcine. Vakcinisano je 153.085 osoba. S dve doze je vakcinisano je 59.983, s jednom dozom 93.102 osobe”, rekla je danas doktorka Vera Katalinić Janković.

Nadležni su saopštili da se za sada malo zna o ovom najnovijem soju.

maske korona
Foto:BETAPHOTO/AP Photo/Rogelio V. Solis

“Malo znamo o njujorškom soju. Prve vesti počele su da se pojavljuju krajem prošle nedelje. Ono što do sada znamo jeste da je to jedna od novih varijanti virusa koja se širi brže kao od ostalih varijanti. Sve osobe koje dolaze iz Južnoafričke republike i Zanzibara podležu istim merama kao i osobe koje dolaze iz Velike Britanije i Brazila. Što se tiče ostalih afričkih zemalja, važe ista pravila, one su za nas treće zemlje i moraju imati 48-satni negativan PCR” rekao je član Kriznog štaba Krunoslav Capak.

Južnoafrički soj

U Sloveniji je juče potvrđen prvi slučaj zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa.

Zaraza južnoafričkim sojem virusa utvrđena je kod lekara zaposlenog u Kliničko bolničkom centru u Mariboru, koji je prošle nedelje s još nekoliko osoba iz Slovenije boravio u Namibiji, a u ponedeljak je bio na radnom mestu.

Pročitajte i:

Još dve osobe koje su s njim bile u Africi takođe su zaražene, verovatno istom varijantom koronavirusa, a još nekoliko osoba koje su s njima bile u kontaktu poslato je u karantin, rekao je slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar.

Prema njegovim rečima, za sada zbog tog slučaja nisu potrebne posebne mere, a epidemiološka služba tvrdi da su svi visoko rizični kontakti u karantinu.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova u petak je ponovo upozorilo građane da im ne savetuje rizična putovanja u inostranstvo, a sumnja se da je veći broj zaraza na zapadu Slovenije povezan s takozvanim britanskim sojem virusa, koji se tamo proširio iz Italije, preneli su slovenački mediji.

Nije zaobišao Hrvatsku

Južnoafrička varijanta korone registrovana je i u Hrvatskoj, a epidemiolog Goranka Petrović upozorila je da se beleži i porast broja zaraženih britanskim sojem virusa.

“Juče smo dobili rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje smo poslali u Evropski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati stigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj što je 20 odsto pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak. Takođe je potvrđena i južnoafrička varijanta kod dve osobe koje su se vratile iz Afrike, iz Zanzibara”, rekla je Petrović za N1.

U BiH još uvek nisu sigurni

Vlasti u ovoj državi  u poslednje vreme upozoravaju na pogoršanu epidemiološku situaciju i moguće restriktivnije mere, ali kao ni u toku prethodnih godinu dana nemaju dovoljno detaljne analize uzroka loše situacije. Pretpostavlja se da bi ovaj put uzrok mogli biti i novi sojevi.

Foto: REUTERS/Pedro Nunes

Teufik Goletić, šef laboratorije Veterinarskog fakulteta u Sarajevu u kojoj se sprovodi proučavanaje virusa izveštava o 10 različitih genetskih linija koje su pronašli, od čega su prepoznata i dva soja – britanski i tzv. češki soj koronavirusa.

Direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Sebija Izetbegović rekla je da su zaposleni u ovoj instituciji izolovali britanski soj koronavirusa, te da je novi mutirani soj detektovan kod 15 od 18 pacijenata koji se nalaze na hospitalizaciji na KCUS-u.

I PCR testovi na neki način ukazuju da je virus mutirao i da se brže prenosi. Tuefik Goletić objašnjava da je upravo to brže širenje virusa karakteristika i britanskog, ali i češkog soja.

“Ne možemo isključiti mogućnost da je upravo novi soj preovladava trenutno, pogotovo zato što imamo vrlo čudne rezultate PCR testova koji se inače standardno koriste za detekciju. Sada dijagnostikujemo viruse sa niskim CT vrednostima. To su karakteristike sojeva koje smo pominjali. Mislim da je vrlo verovatno istovremeno delovanje dva soja”, rekao je on.

britanija korona
Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Svi ovi pokazatelji prisustva novih sojeva koronavirusa nisu dovoljni da se sa sigurnošću utvrdi značajno prisustvo, te bi to moglo biti utvrđeno jedino velikim brojem registrovanja uzoraka virusa, a što u ovom trenutku, zbog nedostatka finansija nije moguće.

Zbog novog soja traže strožije mere u Crnoj Gori

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori, a uzimajući u obzir i zvaničnu potvrdu o prisustvu britanskoj soja, Radna grupa Instituta za javno zdravlje predložila je strože zdravstvene mere u ovoj zemlji.

Institut je podsetio da je posredstvom dostupnih mehanizama i uz podršku Svetske zdravstvene organizacije, 40 uzoraka poslato na dalju analizu u referentnu laboratoriju „Charite“ u Berlinu.

Kako se navodi u saopštenju, trenutno dostupni naučno utemeljeni podaci govore da britanski soj karakteriše značajno veća prenosivost, dok još ne postoji dovoljna količina relevantnih informacija o tome da li on izaziva težu kliničku sliku kod inficiranih pacijenata.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

U Srbiji „samo britnaski soj“

Podsetimo, prošle nedelje predsednik Aleksandar Vučić gostujući na jednoj nacionalnoj televiziji izjavio je da je putnica iz Lonodna, koja je bila negativna na PCR testu, donela je taj soj, a da je njen suprug imao teške simptome. Tada je naglasio da su ispratili sve kontakte te žene i pokušali da ih izoluju.

Član kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da se treba vakcinisati što pre, bilo kojom vakcinom jer su sve efikasne i za novi soj koronavirusa. Tiodorović je dodao da je novi soj virusa ozbiljan i da krizni štab prati situaciju pošto se on već pojavio u Rumuniji, Mađarskoj, Sloveniji…

Prema njegovim rečima, samo britanska istraživanja kažu da je novi virus smrtonosniji, dok ostale evropske zemlje navode da se novi virus brže širi, ali da nije jači.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram