Foto: Shutterstock

Albanska krijumčarska banda, koja je uvodila migrante u Veliku Britaniju preko Španije, "razbijena" je nakon što je policija radila više od godinu dana na identifikaciji vođa lanca, saopštila je kriminalna agencija.

Veruje se da su migranti plaćali izmedu 2.900 i 14.700 evra da bi bili prokrijumčareni, a od ponedeljka do srede uhapšeno je sedam osoba, prenosi BBC.

Službenici Nacionalne agencije za kriminal (NCA) sa sedištem u Španiji i Velikoj Britaniji radili su sa španskom policijom na slučaju. Mreža kriminala prokrijumčarila je uglavnom albanske migrante kroz severne španske gradove Bilbao i Santander u Veliku Britaniju, koristeći trajekte i transportne rute za Portsmut, Sautempton i Liverpul, saopštio je NCA.

Vlasti Velike Britanije i Španije identifikovale su oko 50 osoba koje su putovale rutom i povezale ih sa mrežom, ali je NCA rekao da je pravi broj onih koji su koristili rutu nepoznat.

Agencija je saopštila da su migranti došli direktno iz Albanije u Španiju, ali da su neki regrutovani iz kampova oko španskih luka. Krijumčari su im davali smeštaj i hranu sve dok nisu bili spremni, ponekad u kamionima, za putovanje u Veliku Britaniju.

Od sedam uhapšenih NCA je saopštila da su među privedenima dvojica muškaraca za koje se veruje da su vođe bande.

Svi su uglavnom živeli u Albaniji, ali su uhapšeni u Španiji i suočiće se sa gonjenjem pred španskim sudovima.

***

BONUS VIDEO: Rumunska policija ušla u NIS petrol: Novinarka CNN pojasnila situaciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar