Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Više od 14.000 popisivača krenulo je ovog jutra da obilazi domaćinstva širom Srbije u okviru popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, koji traje do 31. oktobra. Ove godine će, za razliku od popisa 2011. učestvovati i Albanci iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, a u tome ih podržava i kosovski premijer Aljbin Kurti koji ih je pozvao da se odazovu i, kako kaže, „dokažu da su tu“.

Novi popis stanovništva vrši se elektronski i sastoji se od 69 pitanja, postavljanih i prethodnih godina, od kojih su tri „etnička pitanja“ o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku, na koje nije obavezno odgovoriti.

Prethodni popis stanovništva u Srbiji održan je 2011. godine i nije obuhvatio albansko stanovništvo sa juga Srbije.

Skupština albanskih odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe je tada donela odluku za bojkot popisa zbog neispunjenosti pojedinih uslova. Međutim, prema najavi, Albanci iz ovih opština će učestvovati na novom popisu.

Na kraju prvog dana popisa – večeras, oglasio se kosovski premijer video porukom i pozvao je sve Albance u Srbiji da odgovore na poziv popisivačima.

„Dragi građani Albanci, danas u čitavoj Srbiji počinje registracija stanovništva i imovine. U normalnim okolnostima i zemljama sa razvijenom demokratijom i zagrantovanim slobodama proces registracije stanovništva tretira se kako nešto prirodno. U tim mestima se određuje desetogodišnja razvojna i socijalna politika bazirajući se na broj stanovništva koji proizađe iz popisa“, poručio je Kurti, penosi Kossev.

Sa druge strane, kaže da se Albanci koji žive u Srbiji u „kontinuitetu suočavaju sa nacionalnom i ljudskom diskriminacijom i sa pasivizacijom njihovih adresa“.

Kurti zato poručuje da ovaj popis za Albance „nije samo pitanje stastitike“, te poziva građane da na „pasivizaciju odgovore registracijom svakog Albanca“.

„Kao premijer Republike Kosova pozivam Albance koji žive u Srbiji, a posebno u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, da odgovore popisivačima registrujući sebe i članove porodice. Pozivam vas da na pritisak odgovorite registracijom, da odgovorite na pasivizaciju registrujući svakog Albanca i one koji su sa privremenim mestom boravka u dijaspori i na Kosovu“, poručio je Kurti

Za kraj im poručuje da sa odlučnošću „dokažu da su tu“.

I dok su Albanci u Preševu, Medveđi i Bujanovcu 2011. godine bojkotovali popis u Srbiji, Srbi sa Severa Kosova te iste godine su bojkotovali popis u organizaciji kosovskih institucija, kao i potom 2016. godine.

Sa druge strane popis Republike Srbije na Kosovu se nije održavao od 2002. godine.

Dan pre početka popisa u Srbiji, Priština je donela odluku o popisu stanovništva na Kosovu koji će se održati od 1. septembra do 16. oktobra 2023. godine.

Ujedno, kosovska skupština je u februaru ove godine usvojila Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

***

BONUS VIDEO: Popis počinje: Kakve su nedoumice? – gosti Snežana Lakčević, Šaip Kamberi i Suzana Kujundžić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar