Foto:EPA/YURI KOCHETKOV/EPA-EFE/ANTHONY ANEX/EPA/SERGEI KARPUKHIN/EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN

Ruski milijarderi izgubili su čak 39 milijardi dolara za 24 sata zbog sloma berze koji je uzrokovala odluka ruskog poredsednika Vladimira Putina da pokrene napad na Ukrajinu ili kako tu vojnu akciju u Moskvi zovu „specijalna vojna operacija u Donbasu“. Među onima koji su izgubili najveći deo bogatstva je i pet milijardera bliskih Kremlju, navodi „Forbs“.

PROČITAJTE JOŠ:

Vagit Alekperov, suvlasnik „Lukoila“, uprkos naglom rastu cena nafte pretrpeo je najveći gubitak i njegovo bogatstvo se smanjilo za 3,8 milijardi dolara ili 15,4 odsto od ukupnog bogatstva koje je posedovao. Takođe, akcije „Lukoila“ su pale za više od 30 odsto. Ova kompanija, zajedno sa drugim državnim gigantima poput „Rosnjefta“, bila je na meti sankcija 2014. godine koje su SAD uvele Rusiji zbog aneksije Krima.

Većinski vlasnik čeličane „Severstal“ Aleksej Mordašov zabeležio je gubitak od 3,3 milijarde dolara, odnosno 11,3 odsto svog bogatstva. Veliki gubitak zabeležio je i Sulejman Kerimov koji je za 24 sata izgubio 2,6 milijardi dolara ili 18,2 odsto bogaststva. Kerimov je napravio karijeru investirajući u kompanije u Rusiji, a većina njegovog bogatstva potiče od udela njegove porodice u najvećem ruskog proizvođaču zlata „Polius“.

Vagit Alekperov
Vagit Alekperov Foto:EPA/YURI KOCHETKOV

Vladimir Lisin, predsednik NLMK Grupe, najvećeg proizvođača čeličnih proizvoda, izgubio je 2,5 milijardi dolara, odnosno 8,3 odsto ukupnog kapitala. Osnivač ruske banke „Tinkov“ Oleg Tinkov ostao je bez dve milijarde dolara, a suvlasnik „Nornikla“ Vladimir Potanjin bez 1,9 milijardi dolara, odnosno sedam odsto bogatstva.

Glavni akcionar proizvođača gasa „Novatek“ Leonid Mikelson, kao i višedecenijski Putinov prijatelj Grenadij Timčenko prošli su tek za nijansu bolje. Njihovi računi prazniji su za 1,7 milijardi dolara.

Leonid Fedun je zabeležio pad kapitala od 1,2 milijarde dolara, a Mihail Šelkov 1,1 milijardu dolara, odnosno 24,6 odsto kapitala. Ovaj ruski oligarh većinu svog bogatstva dobija od svog udela u „VSMPO-AVISMA“, koji je najveći svetski proizvođač titanijuma za vazduhoplovnu industriju.

Gennady Timchenko
Gennady Timchenko Foto:EPA/SERGEI KARPUKHIN

Roman Abramovič je ostao bez milijarde dolara, a pored toga, britanski opozicioni poslanici su tražili zaplenu Abramovičeve imovine, uključujući i fudbalski klub „Čelsi“.

Pretnja sankcijama od strane SAD, Velike Britanije i Evropske unije, mogla bi dodatno da nagrize bogatstvo najbogatijih ljudi u Rusiji. Otprilike oko 116 ruskih milijardera izgubilo je skoro 90 milijardi dolara od 16. februara, izračunao je „Forbs“.

Leonid Mikhelson
Leonid Mikhelson Foto:EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN

Ipak, najdrastičniji pad dogodio se 24. februara ujutro, kada je Rusija pokrenula vojnu invaziju na Ukrajinu. Indeks Moskovske berze je pao za više od 33 odsto. Akcije ruskih firmi na Londonskoj berzi su spala za 70 odsto.

Nakon ruske invazije, dolar i evro su u međunarodnoj trgovini obnovili svoje istorijske maksimume. Američka valuta je porasla na 89,85 rubalja, a evropska na 100,92 rubalja.

Roman Abramovich
Roman Abramovich Foto:EPA-EFE/ANTHONY ANEX

BONUS VIDEO: Devojčica Vlada – najtužnija priča iz jenog ukrajinskog skloništa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar