Černobilj Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia/EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ruske snage preuzele su juče kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju na severu Ukrajine gde se 1986. godine dogodila najveća nuklearna katastrofa u istoriji čovečanstva. Černobilj je od tada zabranjena zona, baš kao i Pripjat, grad koji je sagrađen za radnike elektrane. Zašto je Rusima bilo važno da zauzmu ovo pusto i opsano mesto?

PROČITAJTE JOŠ:

Zašto je Černobilj toliko važan Rusiji?

Stvar je zapravo tehničke prirode – Černobilj je prečica i najkraći put od granice Belorusije gde je ruska vojska bila smeštena tokom vojnih vežbi sa beloruskom vojskom do ukrajinske prestonice Kijeva. Džejms Ekton iz Karnegi zadužbine za međunarodni mir istakao je da je „to najkraći put od tačke A do tačke B“.

Amerikanci smatraju da ruske snage žele da osvoje Kijev jer im je cilj da smene ukrajinsku vladu. Smatra se da je zauzimanje Černobilja od samog početka bio deo plana.

Ekton tvrdi da Rusija ne želi da zaštiti Černobilj od potencijalnog novog oštećenja, kako tvrde iz Moskve. Dodaje da su četiri nuklearne elektrane u Ukrajini veći rizik od Černobilja, jer se on nalazi u izolovanoj zoni.

Preostale četiri nuklearne elektrane u Ukrajini za sada rade normalno, i kako tvrdi Nuklearna agencija UN, one su za sada bezbedne.

Povećan nivo radijacije?

Ipak, loša vest koju su saopštile ukrajinske vlasti je da je radijacija u nuklearnoj elektrani u Černobilju premašila nivo kontrole nakon što su ruske trupe zauzele to područje.

Podaci iz automatizovanog sistema za praćenje radijacije zone isključenja, koji je dostupan onlajn, ukazuju na to da su kontrolni nivoi doze gama zračenja, koji se prikazuju kao crvene tačke, premašeni u značajnom broju, stoji su saopštenju parlamenta.

Černobilj Foto:EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

U saopštenju se dodaje da je „trenutno nemoguće utvrditi razloge za promenu radijacijeske pozadine u zoni isključenja zbog okupacije i vojnih borbi na ovoj teritoriji“.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je nivo radijacije koji izlazi iz elektrane normalan. Moskva je rekla da će poslati padobrance u tu oblast da pomognu u njenom obezbeđivanju, dodaje se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

„Nemoguće je reći da je Černobilj bezbedan“

Tokom jučerašnjeg dana došlo do je žestokih borbi u oblasti u kojoj se nalazi nuklearna elektrana u Černobilju, a ruske snage su ušli u elektranu i uzele taoce.

„Posle žestoke bitke, naša kontrola nad černobiljskom lokacijom je izgubljena“, rekao je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak i istakao da je ovo „jedna od najozbiljnijih pretnji Evropi danas“.

Podoljak je rekao da nije poznato u kakvom se stanju nalazi skladište nuklearnog otpada bivše Černobiljske elektrane.

„Posle potpuno besmislenog ruskog napada u ovom pravcu, nemoguće je reći da je Černobilj bezbedan“, dodao je Podoljak.

Černobilj Foto:Dmitry Benko/east2west news / East2West News / Profimedia

Aljona Ševcova, savetnica komandanta ukrajinskih kopnenih snaga, rekla je na Fesbuku da su ruske trupe preuzele kontrolu nad elektranom i da drže osoblje kao taoce. Tu informaciju je preneo i CNN.

Bela kuća je u četvrtak saopštila da je ogorčena zbog „izveštaja“ da ruski vojnici drže osoblje u černobiljskim postrojenjima kao taoce.

Šta se dogodilo u Černobilju 1986. godine?

Černobiljska nuklearna katastrofa dogodila se 26. aprila 1986. godine u nuklearnoj elektrani u gradu Pripjatu u Ukrajini. Smatra se da je to i dalje najveća nuklearna katastrofa u istoriji.  Do stravične nesreće u elektrani je došlo tokom testa na reaktoru. Prva eksplozija u četvrtom reaktoru prouzrokovala je nove eksplozije koje su oslobodile veliku količinu radioaktivnog otpada u atmosferu. Iz ove oblasti je evakuisano 100.000 stanovnika. Nuklearna elektrana je zatvorena 2000. godine. Grad Pripjat je danas napušten i nalazi se u centru zabranjene zone.

„Ovo nezakonito i opasno uzimanje talaca koje bi moglo da poremeti rutinske napore državne službe potrebne za održavanje i zaštitu postrojenja za nuklearni otpad, očigledno je neverovatno alarmantno i veoma zabrinjavajuće“, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Dodala je da SAD osuđuju ovaj potez i da traže oslobađanje talaca.

Dok su trajele borbe za Černobilj, oglasio se i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je upozorio da ruske snage pokušavaju da preuzmu kontrolu nad nuklearnom elektranom.

Černobilj Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

„Naši branioci žrtvuju svoje živote da se tragedija iz 1986. godine ne bi ponovila. Ovo je objava rata celoj Evropi“, napisao je Zelenski na Tviteru.

Podsećamo, ruske trupe su izvršile invaziju na Ukrajinu u „velikom napadu“ preko kopna, mora i iz vazduha – što je najveći napad jedne zemlje na drugu u Evropi od Drugog svetskog rata.

Opiširnije o današnjim događajima u UKrajini pročitajte u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Radio komunikacija Ruske vojske sa braniocima Zmijskog ostrva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare