Donald Tramp Foto:EPA-EFE/Yuri Gripas

Trampove pristalice, ali i protivnici pristižu u velikom broju u grad Tulsu, savezna država Oklahoma, na današnji predizborni miting američkog predsednika i republikanskog predsedničkog kandidata na novembarskim izborima Donalda Trampa, izvestio je AP.

Tenzije u Tulsi već rastu, jer se grupa crnih aktivista okupila pored metalne ograde koja potpuno odvaja lokaciju Trampovog mitinga od ostatka grada i ometala trubama Trampove pristalice koje su uzvikivale religiozne poruke.

Verbalni sukobi između demonstranata koji širom Amerike već četvrtu nedelju protestvuju zbog brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu i Trampovih pristalica počeli su juče tokom obeležavanja Dana rasne emancipacije, koji se slavi kao praznik u čast ukidanja ropstva u SAD.

Trampov miting biće održan samo nekoliko ulica od mesta na kojem se 31. maja i juna 1921. godine dogodio istorijski masakr Afroamerikanaca, jedan od najkrvavijih u američkoj istoriji, zbog čega su aktivisti crnačke zajednice u Tulsi upozorili da bi miting mogao da izazove nasilje.

Vrhovni sud Oklahome juče je odbacio zahtev dvojice građana Tulse da svi koji budu prisustvovali Trampovom mitingu moraju da nose zaštine maske i drže propisanu fizičku razdaljinu u areni u kojoj će događaj biti održan.

U Tulsi je prošle godine podignuta optužnica protiv 18 pripadnika bele rasističke bande Univerzalnog arijevskog bratstva, koji se terete za reketiranje, trgovinu drogom i kidnapovanja koja su rezultirala sa najmanje šest ubistava od 2005. do 2019. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare