Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Hrvatska delegacija u Litvaniju na samit NATO-a i u posetu hrvatskim vojnicima dolazi odvojeno, u još jednom znaku podele između Pantovčaka i Banskih dvora u vojnim i spoljnopolitičkim pitanjima.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović treba u Viljnus stići sa svojim izaslanstvom kako bi u utorak i sredu učestvovao na sastanku na vrhu Severnoatlantskog saveza, odvojeno od ministarske delegacije koju čine šef diplomatije Gordan Grlić Radman i ministar odbrane Mario Banožić, koji će učestvovati na ministarskim sastancima NATO-a.

Oba izaslanstva ići će u posetu hrvatskim vojnicima koji u Litvaniji učestvuju u NATO-voj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti, ali ne u isto vreme. Jedna će tamo biti u utorak, a druga u sredu.

Dok će predsednik s ostalim vođama NATO-a u utorak ulaziti u LITEXPO, veliki kongresni centar u Viljnusu, ministri će pozdravljati hrvatske vojnike u bazi u Rukli, njih 180 koji su u šestomesečnu misiju u Litvaniju ispraćeni krajem januara ove godine i uskoro im mandat i ističe, prenosi Jutarnji list.

I njihov ispraćaj, a to je treća rotacija hrvatskih vojnika u Litvi, u januaru odvijao se na sličan način: iz kasarne u Petrinji odvojeno su iz ispratili predsednik i ministar odbrane.

Hrvatska je učestvovanje NATO-voj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvaniji započela u decembru 2017. godine kad je tamo na šest meseci upućen 1. hrvatski kontingent od ukupno 188 pripadnika vojske. Drugi hrvatski kontingent učestvovao je u toj aktivnosti od januara do jula 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednik Milanović, koji je i Vrhovni zapovednik Oružanih snaga RH, vojnike u kasarni u Rukli posetiće u sredu, nakon što završi sastanak na vrhu NATO-a.

Uz hrvatske vojnike, tamo su razmešteni i vojnici iz Nemačke, Holandije, Norveške, Češke, Luksemburga i Belgije.

Na konferenciji za novinare prošle nedelje premijer Andrej Plenković rekao je da je Milanović iz delegacije za NATO-ov samit isključio ministra Radmana.

„Što se tiče Milanovića, Radman je s Banožićem u pripremama za samit NATO saveza, 11. i 12 jula. Milanović je poslao dopis u kojem on isključuje ministra Radmana iz delegacije. Zamislite koji je to stepen da izbaciš ministra iz delegacije. Dogovoreno je da ministar ide u svojoj delegaciji, a predsednik u svojoj delegaciji“, otkrio je Plenković.

Ministar Grlić Radman učestvovaće u utorak posle podne na ministarskom sastanku NATO-a na nivou šefova diplomatija, a ministar Banožić na sastanku ministara obrane saveza. Na oba sastanka biće i nekoliko zemalja koje nisu članice poput Švedske i BiH.

BONUS VIDEO: Hrvatski predsednik o srpskim cajkama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar