Milo Djukanovic
Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crnogorska skupština je danas počela raspravu o Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Milo Đukanović povredio Ustav, u vezi sa događajima na Cetinju početkom septembra.

Predlog je inicirala Socijalistička narodna partija (SNP), a potpisalo ga 38 poslanika vlasti, dok je troje poslanika GP URA ranije najavilo da će ga podržati i da iz tehničkih razloga njihovog potpisa nema, prenose Vijesti.

Povod za podnošenje ovog predloga bila je izjava od 28. avgusta, kada je predsednik države Milo Đukanović rekao da će doći na protest na Cetinje ako se ne odustane od ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u tom gradu.

Cetinje policija Crna Gora
Policija na Cetinju Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

”Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gde budu Cetinjani i gde je većinska Crna Gora, gde se brani dostojanstvo države”, kazao je tada Đukanović.

Ustoličenje je održano 5. septembra, a prethodili su mu protesti dela građana, blokade puteva prema Cetinju. Policija je demonstrante rasterala suzavcem, a mitropolit je, sa srpskim patrijarhom Porfirijem, helikopterom Vojske Crne Gore došao na Cetinje i ceremonija ustoličenja je održana u Cetinjskom manastiru.

POGLEDAJTE JOŠ:

Đukanović je došao na protest 4. septembra, prošetao ulicama Cetinja i do kasno u noć sedeo u Gradskoj kafani sa funkcionerima DPS-a i dela opozicionih partija, biznismenima, simpatizerima.

U Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik povredio Ustav, navodi se da je ovakvim postupanjem Đukanović grubo povredio član 14 Ustava koji propisuje da su “verske zajednice odvojene od države, kao i da su verske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova”.

Navedeno je i da je Đukanović prekršio član 161 Krivičnog zakonika “organizujući i pozivajući na sprečavanje verskog obreda, što je operativno u delo sprovodio njegov savetnik za bezbednost Veselin Veljović”.

Javnosti još nije dostupna informacija da li će Veljović odgovarati ili je oslobođen sumnje da je predvodio demonstrante u probijanju policijskog kordona na Cetinju uoči ustoličenja.

BONUS VIDEO Dramatični momenti sa Cetinja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar