Foto:Shutterstock/fifg

Televizija Raša Tudej (Russia Today - RT) će biti sankcionisana novim paketom restriktivnih mera Evropske unije (EU) protiv Rusije, stoji u odluci u koju Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Kako se saznaje iz diplomatskih izvora, EU je poslala i zvanično pismo svim enitetima, uključujući i RT Balkan, kojim se obaveštava da će ovaj entitet biti dodat na listu imena subjekata i entieta koji se sankcionišu.Osim RT Balkan, na listi medija koji se snakcionišu su i četiri medijske platforme: ‘Oriental Review’, ‘Tsargrad’, ‘New Eastern Outlook’i ‘Katehon’.

Restriktivne mere protiv pet medija pod ruskom kontrolom će stupiti na snagu 1. oktobra 2023. godine.

Raša tudej Balkan je počela sa onlajn emitovanjem na srpskom jeziku, u novembru 2022. godine, više od pola godine nakon početka rata u Ukrajini kada je EU uveliko uvodila sankcije.

Zemlje Evropske unije (EU) saglasile su se danas o novom paketu sankcija Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Švedska koja trenutno predsedava EU saopštila je da taj paket uključuje mere koje imaju za cilj da se spreče zaobilaženje ;ankcija, kao i liste kažnjenih osoba. Ovaj 11. paket uključuje mere čiji je cilj suzbijanje zaobilaženja sankcija i dodavanje novih imena na popis sankcionisanih.

Novim paketom sankcija zabranjuje se tranzit preko Rusije robe i tehnologije koje bi mogla koristiti ruska vojska ili pomoći njezinom obrambenom i sigurnosnom sektoru.

Uvode se ograničenja na prodaju osetljive robe i tehnologije s dvojnom namenom zemljama koje bi ih mogle prodati Rusiji te se proširuje popis zabranjene robe koja bi mogla služiti ruskoj vojsci i obrambenom sektoru.

Paketom se produžuje suspenzija dozvola za emitovanje u EU za pet ruskih medija pod kontrolom ruske države.

EU je još ranije uvela zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata, a sada se zabranjuje pristup evropskim lukama za brodove za koje postoji razumna sumnja da učestvuju u prekrcavanju ruske nafte s broda na brod kako bi se zaobišla zabrana.

Na popis sankcionisanih dodane su 71 fizička i 33 pravne osobe. Tim osobama i pravnim subjektima zamrznuta je imovina koju imaju u EU, između ostalog i zato što su učestvovali u ilegalnoj deportaciji ukrajinske dece u Rusiju.

***

BONUS VIDEO: Žestoka pucnjava ukrajinskih tenkova prema ruskim pozicijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar