Foto: Operation 2021 / Alamy / Alamy / Profimedia

U izraelskim vazdušnim napadima na južni Liban danas su poginula tri pripadnika Hezbolaha, saopštila je ta libanska militantna grupa, koja je zatim uzvratila raketnim napadom na Golansku visoravan koju kontroliše Izrael, pri čemu je 11 osoba ranjeno u raketnom udaru Hezbolaha na fudbalski teren u gradu Majdal Šams u Izraelu.

Većina žrtava u Majdal Šamsu su deca, pošto je raketa pala na fudbalski teren u tom gradu, navodi Tajms of Izrael.

Kako je saopštila Hitna pomoć Magen David Adom, devet žrtava, starosti od deset do dvadeset godina je u kritičnom stanju, a još šest je teško ranjeno. Militantni pokret Hezbolah koji deluje u Libanu preuzeo je odgovornost za raketni napad u kojem su ranjeni brojni civili u Majdal Šamsu na Golanskoj visoravni.

U saopštenju Hezbolaha se navodi da je napad, u kojem su ispalili rakete „Kaćuša“ na položaj izraelske vojske na Golanskoj visoravni, bio odgovor na ranije izraelske vazdušne napade na sela u južnom Libanu. Ta grupa je ranije saopštila da su tri njena člana ubijena danas, ali nije precizirala gde.

Ranije danas iz Libana je ispaljeno oko 30 raketa na sever Izraela, saopštila je izraelska vojska.

Većinu raketa uništila je protivvazdušna odbrana, a povređenih nije bilo, navodi se u saopštenju. Vojska je saopštila da je oko pola sata kasnije ispaljeno još 10 raketa na područje Neve Ativ, koje su sve pogodile otvorene površine.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan od Sirije, tokom šestodnevnog rata 1967. a anektirao je 1981. godine.

Izrael i Hezbolah gotovo svakodnevno razmenjuju vatru otkako je počeo rat u Gazi nakon iznenadnog napada palestinskog Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar