Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Policija u istočnoj Nemačkoj danas je izvršila racije u okviru istrage pretnji smrću guverneru Saksonije Mihaelu Krečmeru i drugim zvaničnicima od protivnika kovid ograničenja i vakcinacije.

Prilikom pretresa pet lokacija u Drezdenu i jedne u obližnjem mestu Hajdenau, policajci su našli oružje, uključujući samostrele, ali iz saopštenja policije nije jasno da li je ono upotrebljivo.

Istraga moguće pripreme niza ozbiljnih akata nasilja pokrenuta je posle prošlonedeljnog izveštaja televizije ZDF da su u grupi na aplikaciji Telegram razmatrani planovi za ubistvo Krečmera i drugih članova vlade Saksonije.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema izveštaju, u grupi protivnika vakcinacije sa 103 člana razmenjivane su audio poruke, usmerene protiv zvaničnika, sa pozivima na suprotstavljanje državnim merama „oružanom silom ukoliko je potrebno“.

Policija je navela da je pod istragom šest članova grupe na aplikaciji Telegram, nemački državljani od 32 do 64 godine.

U Drezdenu, glavnom gradu Saksonije, česti su protesti zbog mera protiv korona virusa. Ta pokrajina ima najnižu stopu vakcinacije u Nemačkoj.

Nedavne proteste širom Nemačke podstakla su ograničenja zbog korona virusa i najava uvođenja obavezne vakcinacije početkom sledeće godine.

Bezbednosne agencije su upozorile na rastuću radikalizaciju delova pokreta Kverdenken (Querdenken), koji čine slabo povezane grupe protivnika uvedenih ograničenja.

Bonus video: Antivakseri krenuli po kućama…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram