Foto: Shutterstock

Posle uredbe američkog predsednika Bajdena, Velika Britanija i Nemačka donele su deklaraciju o suzbijanju korupcije na zapadnom Balkanu, prenosi portal banjaluka.net.

Piše: banjaluka.net

Nakon što je nedavno američki predsednik Džo Bajden potpisao uredbu koja predviđa sankcionisanje osoba umešanih u korupciju na Balkanu, jer ona, kako je navedeno, “sprečava napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije”, danas su i Velika Britanija i Nemačka potvrdile saradnju u suzbijanju korupcije na Zapadnom Balkanu, piše portal banjaluka.net.

Britanski i nemački ministar spoljnih poslova Dominik Rab i Heiko Mas potpisali su zajedničku deklaraciju koja između ostalog tretira globalne odnose i situaciju na Zapadnom Balkanu.

Kako piše u deklaraciji, Nemačka i Velika Britanija blisko će sarađivati kako bi osigurale odgovorno liderstvo u spoljnopolitičkim temama koje se odnose na podršku multilateralizmu, evropskim vrednostima i međunarodnom poretku zasnovanom na jasnim pravilima.

U deklaraciji je poseban deo posvećen i odnosima u NATO savezu koji je, kako navode, kamen temeljac euroatlantske sigurnosti.

Deklaracija, koja ima 30 tačaka, između ostalog dotiče se i zajedničkih regionalnih politika Velike Britanije na Zapadnom Balkanu. Kako se ističe, obe države će i dalje ostati posvećene pružanju podrške svim zemljama ovog dela Evrope.

U zajedničkoj izjavi šefovi diplomatija Nemačke i Britanije posebnu pažnju su posvetili međunarodnim odnosima koji uključuju i rešavanje problema s Kinom, Rusijom, ali i Ukrajinom.

“Kako Rusija nastavlja da predstavlja izazov za evropsku sigurnost, ojačaćemo otpornost naših partnera na destabilizujuće ponašanje Rusije. Pokazaćemo čvrstinu u našim principima da poštujemo međunarodno pravo ili međunarodne obaveze i principe sigurnosnog poretka zasnovanog na pravilima u Evropi protiv bilo kakvih kršenja”.

Kad je reč o odnosima s Kinom, poručuju kako kineski ekonomski i politički uticaj konstantno raste.

“Na osnovu naših zajedničkih vrednosti, blisko ćemo sarađivati na područjima u kojima su bitni uloga i uticaj Kine, jačajući međunarodni sistem zasnovan na pravilima i međunarodne strukture upravljanja” ne bi li, kako se navodi, naterali Kinu da poštuje svoje međunarodne obaveze, uključujući i ljudska prava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar