Kalinjingrad Foto:Vitaly Nevar / TASS / Profimedia/Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia/Vitaly Nevar / TASS / Profimedia

Dok Ukrajina priprema veliku kontraofanzivu na istoku, jedna baltička zemlja strahuje od mogućeg napada Rusije. Rat u Ukrajini je pokazao svetu, a naročito zemljama koje se nalaze u neposrednoj blizini Rusije da je u narednom periodu sve moguće, pa i širenje oružanog sukoba. Tako je Litvanija proširila trgovinska ograničenja ruskoj baltičkoj enklavi Kalinjingrad, a tamošnje vlastii razmatraju uvođenje obaveznog vojnog roka. Moskva na to poručuje - odgovorićemo, i to uz pomoć Belorusije.

Proširena trgovinska ograničenja Kalinjingradu

Litvanija je proširila ograničenja na trgovinu enklavi Kalinjingrad preko svoje teritorije, u skladu sa sankcijama Evropske unije protiv Moskve. Na popisu zabranjene robe sada se nalaze i cement, drvo, alkohol i industrijske hemikalije napravljena na bazi alkohola, saopštio je portparol tamošnje carine.

Trgovinska ograničenja su pooštrena jer se vlade, tržišta i kompanije brinu da bi Rusija mogla da produži zatvaranje najvećeg gasovoda Severni tok 1, kojim ruski gas stiže u Nemačku, na duđe od 10 dana koliko je bilo predviđeno za radove na njegovom održavanju.

Kalinjingrad Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Kalinjingradska oblast koja graniči s Litvanijom i Poljskom, članicama i Evropske unije i NATO, odsečena je od Rusije od 17. juna zbog sankcija koje je toj zemlji uveo Brisel. Zbog sankcija je onemogućen i teretni brodski saobraćaj iz Rusije. Roba koja potpada pod humanitarnu kategoriju i robu od vitalne važnosti, poput hrane, izuzeta je iz sankcija EU.

Jedno od rešenja koje se ranije spominjalo je da se promet između Rusije i Kalinjingrada ne smatra međunarodnom trgovinom jer je reč o ruskoj teritoriji i da se na osnovu toga izuzme iz sankcija, ali tada roba ne bi smela da se izvozi, već da se koristi isključivo u enklavi.

Transport uglja biće zabranjen u avgustu, a naftnih proizvoda u decembru. Guverner Kalinjingrada Anton Alikanov smatra da bi 40 do 50 odsto robe koja se trasnportuje kroz enklavu mogla da bude podložna zabrani Litvanije.

Kalinjingrad Foto:Mikhail Golenkov / Sputnik / Profimedia

Putin sprema odgovor sa Lukašenkom

Nedugo nakon što je saopštena odluka Litvanije o trgovinskoj blokadi Kalinjingrada, stigao je i odgovor Moskve. U slučaju da se blokada nastavi, Rusija može da preduzme „oštre mere“, poručuju iz Kremlja.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko rade na određivanju zajedničkih mera koje će biti upućene Litvaniji.

Dvojica lidera razgovarala su telefonom, kada je zaključeno da su „nelegalne sankcije Litvanije“ jedan od prioriteta na istoku.

Osim granice sa Kalinjingradom Litvanija nema drugu granicu sa Rusijom. Ona, međutim, ima granicu dugu 680 kilometara sa Belorusijom – glavnom saveznicom Kremlja.

Kalinjingrad Foto:Vitaly Nevar / TASS / Profimedia

Povratak vojnog roka?

U jeku rata u Ukrajini, ali i sve oštrijeg tona Moskve prem Litvaniji, predsednik te zemlje Gitanas Nauseda predložio je da se izdvajanje za obranu poveća za tri odsto nakon što je Poljska iznela isti cilj. U međuvremenu, iz tamošnjeg ministarstva odbrane nagoveštavaju da je ponovno uvođenje vojnog roka jedna od opcija koja će pomoći zaštiti zemlje. Vojni rok je u Litvaniji ukinuz sredinom dvehiljaditih godina.

Iako je trenutno samo na nivou predloga, ministarstvo odbrane razmatra uvođenje vojnog roka za sve građane koji su spremni na taj korak, nezavisno od godina i pola.

O oba predloga – vojnom roku i povećanju sredstava za vojsku odlučuje parlament. U slučaju da predlog o vojnom roku dobije podršku članova parlamenta, ministarstvo odbrane obećava da će u najkraćem roku biti spremno za sprovođenje takve odluke.

Sporna zemlja na Baltiku

Kalinjingrad se već nalazi u centru spora Rusije i Litvanije. Pretnje koje se sve češće čuju iz Kremlja kada je reč o Kalinjingradu pokazuju koliko je zapravo ova enklava značajna za Rusiju, naročito od početka rata u Ukrajini.

Kalinjingrad je smešten između Litvanije na severu i istoku i Poljske na jugu. Iako nije teritorijalno spojen sa Rusijom, predstavlja sedište ruske flote u Baltičkom moru.

#related-news_1

Enkalava u kojoj živi oko milion ljudi u eri SSSR-a bila je deo zajedničke države, ali je posle raspada saveza izgubila kopnenu vezu sa Rusijom.

Od velikog značaja je za Rusiju zbog svog strateškog položaja, činjenice da je centar flote na Baltiku, ali i istorijske povezaanosti sa SSSR-om.

Vojni analitičari upozoravaju da bi upravo Kalinjingrad mogao da bude platforma sa koje bi Rusija odgovorila na eventualnu intervenciju NATO saveza na istoku.

BONUS VIDEO Prvi snimci ruske vojske u Lisičansku

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare