Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/ALEXANDR DEMYANCHUK/SPUTNIK/KREMLIN

Predsednik Rusije Vladimir Putin trebalo bi da se večeras obrati naciji, prvi put od početka invazije na Ukrajinu. Svetski mediji predviđaju da se radi o ozbiljnoj temi, čim se odlučio na ovaj korak. Skaj njuz je objavio da bi Putin mogao da govori o referendumima u okupiranim regionima u Ukrajini. Obraćanje ruskog predsednika, međutim, kazni iz za sada nepoznatih razloga. Penzionisani britanski general kaže da u Kremlju vlada haos.

Putin se poslednji put Rusima obratio 24. februara, kada je počela invazija na Ukrajinu, koju Moskva naziva specijalnom operacijom.

Predsednikovo obraćanje naciji trebalo je da počne u 19 časova, ali kasni iz nepoznatih razloga što je izazvalo razne spekulacije, piše N1.

Penzionisani britanski general ser Ričard Širef rekao je da kašnjenje najavljenog Putinog govora pokazuje da su stvari „prilično haotične“.

„Videli smo najavu da će biti oko osam sati po moskovskom vremenu. Upravo smo videli tvit RT-a u kojemu piše da neće biti u osam sati, a to je svakako prošlo“, rekao je dodajući da mu ovo pokazuje da su stvari haotične.

„Konačno, za međunarodnu zajednicu je, a posebno za NATO, važno da ne smemo ni trepnuti, kako je ukrajinski ministar spoljnih poslova tako jasno rekao, to je čin očaja. Ako Rusija pomoli glavu iznad ograde, NATO će je srušiti“, rekao je on.

Kao jedna od tema o kojim bi Putin večeras mogao da govori spominje se i mobilizacija u Rusiji.

„Mislite li da nam treba?“, upitala je predsednica Saveta Ruske Federacije Valentina Matvijenko, kako bi izbegla odgovor na novinarsko pitanje.

Obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija francuski predsednik Emanuel Makron osudio je najave referenduma u okupiranim ukrajinskim regionima i optužio Rusiju da želi povratak u eru carstva i kolonija.

„Od 24. februara gledamo povratak doba imperijalizma. Francuska to odbacuje“, rekao je Makron, dodajući da Rusija želi da nametne novi poredak u kojem bi jaki tlačili slabe.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije danas da veruje da Vladimir Putin traži način da okonča rat koji je započeo u Ukrajini i da će biti napravljeni „značajni koraci“.

***

BONUS VIDEO: Kamjanka u ruševinama posle povlačenja ruskih snaga i ispovest žitelja


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)