Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Sjedinjene Države i njihovi saveznici pripremili su spisak ruskih pojedinaca koji su deo najužeg kruga ruskog predsednika Vladimira Putina, a kojima će biti uvedene ekonomske sankcije ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, izjavio je danas visoki zvaničnik američke administracije.

PROČITAJTE JOŠ:

“Pojedinci koje smo identifikovali nalaze se unutar ili blizu užeg kruga Kremlja i imaju ulogu u donošenju odluka vlade ili su u najmanju ruku saučesnici u destabilizujućem ponašanju Kremlja“, izjavio je taj zvaničnik koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, a prenosi agencija Rojters.

Isti zvaničnik, međutim, nije želeo da navede imena ruskih pojedinaca koji se mogu naći na udaru sankcija.

“Ne možemo da otkrijemo sadržaj ove liste ili specifična imena“, poručio je zvaničnik dodajući da Putinovi prijatelji više neće moći da koriste svog supružnika ili druge članove porodice kao sredstvo da izbegnu sankcije.

SAD su, kako dodaje, razvile specifične pakete sankcija za ruske elite koje ispunjavaju kriterijume i za članove njihovih porodica, a ovi napori se sprovode u koordinaciji sa saveznicima i partnerima SAD.

Kako navodi Rojters, udar na ruske oligarhe je samo jedan deo plana Sjedinjenih Država i saveznika da kazne Putina ako pokrene invaziju na Ukrajinu, nakon, kako navodi britanska agencija, ruskog gomilanja desetina hiljada vojnika na ukrajinskoj granici.

Rusija, međutim, poriče da planira da napadne Ukrajinu.

BONUS VIDEO: Rusija i Ukrajina: Ide li Evropa ka ratu?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar