Foto: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel razgovarao je danas s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Belorusiji.

„Upravo sam razgovarao s predsednikom Putinom o situaciji u Belorusiji. Jedino miran i inkluzivan dijalog može rešiti krizu u Belorusiji“, napisao je Mišel na svom Tviteru, a razmatrali su i način na koji bi Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi (OSCE) mogla da interveniše.

 

Razgovor Mišela i Putina upriličen je dan uoči hitnog sastanka u EU na kojem će blok iskazati solidarnost prema demonstrantima u Belorusiji koji od 9. avgusta okupiraju ulice nezadovoljni rezultatima izbora na kojima je dugogodišnji lider Aleksandar Lukašenko proglasio ubedljivu pobedu.

Pročitaj i:

Mišel nije otkrio detalje razgovora sa ruskim predsednikom, ali je drugi EU zvaničnik otkrio da su njih dvojica razgovarali 30 minuta, a da su polemisali o načinima da se potpomogne unutrašnji dijalog u Belorusiji za miran završetak krize.

Putin je ranije danas telefonom razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom kojima je rekao da je mešanje u unutrašnje stvari Belorusije neprihvatljivo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)