Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Evgeniy MaloletkaArtur Reszko / PAP / Profimedia/Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Krzysztof Zatycki / Zuma Press / Profimedia/JANEK SKARZYNSKI / AFP / Profimedia/Tanjug/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

O slomu ruske vojske šuška se od početka rata u Ukrajini. Tokom proteklih godinu dana, to je i dokazano nekolicinu puta. Sada je stigla još jedna potvrda - ruski vojnici koji se bore na frontu, prema pisanju tamošnjih malobrojnih nezavisnih medija, mesecima unazad nisu primili plate.

Kako prenose ruski nezavisni mediji mediji, članovi porodica vojnika sve češće se žale na kašnjenje isplata plata, piše Moskov Tajms.

Stanovnici 52 ruska regiona, kao i anektiranog poluostrva Krim, kažu da muški članovi njihovih porodica primaju odložene ili delimične isplate plata, dok neki uopšte nisu isplaćeni.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV/SPUTNIK/KREMLIN, Profimedia

Ove informacije počele su tokom proteklih nedelja da se pojavljuju i na ruskim forumima.

„ Da li smo to počeli da se borimo besplatno?“ upitao je jedan korisnik foruma VKontakte.

Među pogođenim su profesionalni vojnici i oni koji su se nedavno prijavili u vojsku, kao i regruti pozvani tokom ruske akcije „delimične” vojne mobilizacije.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Valentina Melnikova, koja je na čelu Komiteta vojničkih majki Rusije, rekla je da misli da su kašnjenja u isplatama plata vojnicima verovatno posledica kolapsa birokratije ruske vojske, zbog čega ona nije u stanju da isplati zarade.

„Nikada ranije nismo imali toliko ljudi koji su bili uključeni u sukobe. Ni dobrovoljci ni mobilisani nikada do sada nisu bili u vojsci. Nisu bili spremni za toliku masovnost“, navela je Melnikova.

Inače, prema zvaničnim informacijama, početna plata ruskog vojnika koji se bori u Ukrajini iznosi 195.000 rubalja (2.535 dolara) mesečno, što je skoro 14 puta više od srednje plate u nekim ruskim regionima.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Pored plate, ruski vojnici imaju pravo i na razne bonuse u zavisnosti od čina, nivoa kvalifikacija i ukupnog broja godina služenja u vojsci.

Neadekvatna obuka i zastarela oprema

Plate nisu jedini finansijski problem ruske vojske. Pre nekoliko meseci pojavile su se informacije da ruski rezervisti moraju sami da kupuju pancire, i da ih to košta 640 dolara. To se u pre svega odnosi na pancirne prsluke, posebno moderni prsluk 6B45. On je predviđen kao deo vojne opreme, ali ga mnogi vojnici nisu dobili od vojske.

Vojnici moraju da kupuju i ostale neophodne stvari za front – od termo donjeg veša do oružja, a tokom rata je isplivao i niz dokaza da ruska vojska nije dovoljno snabdevena i da nije u stanju regrutima obezbedi ni najosnovnije stvari kada stignu na front.

Foto:profimedia.rs

Pored finansija, Moskva ima problema i sa raspoređivanjem mobilisanih vojnika – koju često karakteriše konfuzija oko podobnosti za službu, neadekvatna obuka i lična oprema i veoma iscrpljujući borbeni zadaci.

Pročitajte još:

Takođe, veliki broj rezervista ima značajne zdravstvene probleme.

Ni oružja kao takvog nema dovoljno, gotovo polovina ruskih tenkova T-72B3 i T-72B3M i mnogi T-80 su devatsirani, tako da je ruska vojska mora da se na frontu bori koristeći staru opremu iz doba Sovjetskog Saveza.

Rusija je izgubila i od šest do osam odsto svojih taktičkih borbenih aviona, a gubici nekih tipova dostižu čak i deset do 15 odsto.

BONUS VIDEO Teorija zavere o Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar