Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV,Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia,EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT, Shutterstock

Oleg Deripaska, oligarh blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji je na našem području poznat kao vlasnik brojnih nekretnina i preduzeća u Crnoj Gori, uspeo je da nasamari Evropsku uniju i izbegne njihove sankcije, a u svemu tome mu je pomagao ugledni britanski biznismen Grejem Bonam Karter, koji bi sada zbog ove zavere mogao da odgovara u Sjedinjenim Državama.

Naime, kako je saopštilo američko ministarstvo pravde Bonam Karter je uhapšen u utorak nakon što je optužen da je Deripaskinim novcem kupovao nekretnine po Sjedinjenim Državama, nakon uvođenja sankcija oligarhu od strane Zapada, ali i pomagao u iseljenju brojnih umetničkih dela, koje bi mogle da budu predmet zaplene.

Zbog toga će ministarstvo pravde SAD-a tražiti izručenje Bonama Kartera. Prema njihovim informacijama, na taj način je manipulisano imovinom vrednom milion dolara.

Uigrani tim za prevare

Prevara je učinjena tako što je Deripaska dao instrukcije biznismenu kako da osnuje kompaniju pod nazivom GBCM Limited, za upravljanje njegovim firmama, uključujući dve u Njujorku i jednu u Vašingtonu.

Ministarstvo pravde je saopštilo da je novac poslat sa računa GBCM Limited u Rusiji za isplatu plata osoblju i poreza na imovinu i njeno održavanje.

Oleg Deripaska
Oleg Deripaska Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Tako su kompanije nastavile da normalno funkcionišu do trenutka otkrivanja malverzacija.

Međutim, sada se britanski biznismen suočava sa tri optužbe – za udruživanje u cilju kršenja američkih sankcija čime je prekršen Međunarodni zakon o vanrednim ekonomskim ovlašćenjima (IEPA), izbegavanje tih sankcija, kao i za prevare.

Za svaku optužbu predviđena je maksimalna kazna od 20 godina zatvora, što znači da bi Bonam Karter potencijalno mogao da u zatvoru provede 60 godina.

Inače, britanskom biznismenu su prethodno, u martu ove godine bili blokirani bankovni računi na period od šest meseci, upravo zbog sumnje da deo novca sa njegovih računa pripada Deripaski.

Pročitajte još:

Inače, Deripaska je jedan od sedmorice oligarha koji se nalazi pod zapadnim sankcijama od 10. marta, koje su uvedene zbog povezanosti sa Putimom, Kremljom i umešanosti u destabilizaciju Ukrajine.

Britanska policija mu je i oduzela jedno od imanja, koje se nalazi na trgu Belgrejv u Londonu i proglasila ga „vlasništvom ukrajinskih izbeglica“.

Ljubav između Crne Gore i Deripaske

Inače, Deripaska je „raširio pipke“ i po Balkanu, tačnije u Crnoj Gori.

Iako je trenutno u sporu sa ovom zemljom, Deripaska je svojevremeno posedovao dve velike kompanije – Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) i nikšićke Rudnika Boksita.

Ruski tajkun je KAP i Rudnike boksita kupio 2005. godine i njima je upravljao do 2009. godine, na osnovu većinskog vlasništva. Od tada, do uvođenja stečaja 2013. godine, KAP-om je upravljao sa 29,36 odsto akcija, a Boksitima sa 31,82 odsto, koliko je imala i Vlada, na osnovu Sporazuma o poravnanju.

Deripaska vila Foto: Vuk Lajović/Vijesti.me, EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Pored toga, Deripaska poseduje i ogroman luksuzni stambeni kompleks u Kotoru koji objedinjuje dve spojene palate, koje su obložene mermerom i prostiru se na 1.600 kvadrata.

Osim dve centralne građevine, on poseduje i devet manjih turističkih vila imaju od 100 do 300 kvadrata. Njegova kompanija je 2010. godine od Opštine Kotor dobila građevinsku dozvolu za gradnju turističkih kapaciteta, da bi godinu kasnije bila izdata i dozvola za prateće sadržaje. Turistički kompleks opasan je pet metara visokim kamenim zidom, kome je prilaz strogo zabranjen i ima privatno obezbeđenje.

Inače, Deripaska odavno gaji dobre odnose i sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, te od 2005. godine podržava nezavisnost Crne Gore. Navodno mu je crnogorski predsednik svojevremeno nudio i vlasništvo nad Termoelektranom Pljevlja.

Milo Đukanović Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Spekulisalo se da je Deripaska pomogao referendum za nezavisnost Crne Gore 2006. godine, na šta ukazuju i audio-snimci razgovora Roćena i ruskog oligarha, objavljeni 2019. godine. U razgovoru Roćen, tada ambasador Državne zajednice Srbije i Crne Gore u Moskvi, moli Deripasku da iskoristi svoj uticaj na kanadskog milijardera Pitera Manka (koji je kasnije kupio Arsenal u Tivtu i napravio Porto Montenegro), kako bi on izlobirao odgovarajuće uslove referenduma kod Amerikanaca, odnosno Kontakt grupe.

O Deripaskinoj podršci nezavisnosti Crne Gore, pisao je 2018. godine američki Tajm, navodeći da je Rus ponudio pomoć nekoliko svojih savetnika uključujući Pola Manaforta, nekadašnjeg šefa kampanje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, osuđivanog na kaznu zatvora na osnovu optužbi o mogućem ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine i zbog finansijskih malverzacija.

Ljubav prekinuta kada je od Mila tražio odštu

Ipak, ljubav Crne Gore i Deripaske je prekinuta 2016. godine kada su kompanije u vlasništvu ruskog oligarha pokrenule arbitražne postupke protiv države. One traže obeštećenje u vrednosti od 600 miliona evra zbog propale investicije u Kombinatu aluminijuma. U tri arbitražna postupa sud je presudio u korist Crne Gore, a Deripaska je lično pokrenuo poslednji postupak pred arbitražnim sudom u Hagu.

BONUS VIDEO Abazović o švercu cigareta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar