Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS, YVES HERMAN / AFP / Profimedia, Shutterstock

Iako brojni analitičari upozoravaju da bi eventualni nuklearni napad Rusije bio velika greška koja može dovesti do nesagledivih posledica, pojedine zemlje, ali i vojni savezi, krenuli su sa pripremama za veliki udar.

Amerika

Sjedinjene Američke Države su nedavno donele odluku da potroše 290 miliona dolara za lek protiv radijacije, koji se zove Nplate.

Nplate, takođe poznat kao romiplostim, koristi se kao tretman za one koji su akutno izloženi zračenju.

Ovaj potez najjače svetske sile dovoljan je razlog za uzbunu. U avgustu je generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe poslao jezivo upozorenje da svet samo „jedna pogrešna procena“ deli od opšteg nuklearnog uništenja.

jod
Foto: HANS KLAUS TECHT / AFP / Profimedia

Zvaničnici američkog Ministarstva zdravlja rekli su Rojtersu da je kupovina Nplate-a deo napora da se zemlja pripremi za širok spektar pretnji, uključujući i mogući nuklearni napad.

„Prvi put od kubanske raketne krize, suočavamo se sa direktnom pretnjom upotrebe nuklearnog oružja“, rekao je Bajden prošle nedelje.

Pored toga, stanovnici su dobili uputstva za ponašanje u slučaju nuklearnog napada.

Ovo su standardna uputstva za rad, a nedavno su ovekovečena kada je uprava za vanredne situacije grada Njujorka objavila javno saopštenje na istu temu. Prema informacijama pronađenim na posterima u američkim podzemnim železnicama, ovu konkretnu poruku objavilo je Ministarstvo za unutrašnju bezbednost.

Foto: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/EPA-EFE, Alexander Reka/Rogulin Dmitry/ TASS / Profimedia, Igor Golovnov / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Finska

Pored Sjedinjenih Država, i finsko ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pozvalo je građane mlađe od 40 godina da kupe tablete joda kao preventivnu meru u slučaju opasnosti od nuklearnog zračenja.

Apoteke su nekoliko sati nakon najave ministarstva potrošile zalihe tableta. Udruženje finskih farmaceuta potvrdilo je u saopštenju da su tablete kalijumovog joda privremeno rasprodate u svim apotekama u zemlji i da će ponovno biti dostupne uskoro.

Iz ovog udruženja podsetili su da, uprkos zahtevu nadležnih, građani provere da li imaju jod u svom domu. Finska, koja s Rusijom deli granicu dugu 1.340 kilometara, decenijama je razvijala opsežan plan kako bi svoje stanovništvo pripremila za moguće ratove, nuklearne nesreće i prirodne katastrofe.

Finska ima ogromnu mrežu skloništa civilne zaštite, velike strateške rezerve zaliha i hitne protokole.

NATO

Da razlozi za strah ipak postoje, dokazuje i nedavna odluka čelnika NATO saveza Jensa Stoltenberga. On je najavio da će Alijansa sledeće nedelje održati svoje godišnje vežbe odvraćanja od nuklearnog napada, jer je Alijansa suočena sa eskalacijom pretnji ruskog predsednika Vladimira Putina upotrebom atomskog oružja.

POGLEDAJTE JOŠ:

U jednonedeljnoj vežbi „Steadfast Noon“ učestvovaće 14 članica NATO saveza i nuklearni avioni, uz dodatnu logistiku kao što su obaveštajni avioni i avioni za dopunu goriva. Nedeljna vežba biće održana u cilju pripreme i budnosti osoblja.

Poslednjih nedelja, Putin je više puta zapretio da će upotrebiti nuklearno oružje kao deo rata u Ukrajini, uprkos upozorenjima zapadnih zemalja da će takav korak imati „katastrofalne posledice“.

Američki predsednik Bajden je prošle nedelje upozorio da ukoliko Putin upotrebi nuklearno naoružanje može doći do „Armagedona“.

BONUS VIDEO Zaštita od nuklearnog udara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare