Foto:Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial ;Ilya Pitalev / SputnikProfimedia;

Ruski predsednik Vladimir Putin "želi da povuče svet za sobom u propast kad umre", a već je doneo odluku da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, tvrdi ekspert.

Politikolog Valerij Solovej, bivši profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, izneo je senzacionalističke tvrdnje uoči 70-og rođendana ruskog lidera.

Ovo dolazi pošto je ruskim pravoslavnim crkvama naređeno da održe posebne molitve u njegovo zdravlje u subotu, uprkos tome što Kremlj insistira da je ruski predsednik zdrav.

„Načelna odluka o upotrebi ili demonstraciji taktičkog nuklearnog oružja je doneta“, rekao je Solovej, koga su zapadne ambasade konsultovale u Moskvi nakon što je izneo tvrdnje o Putinovom zdravlju, prenosi Dejli mejl.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

„Pitanje je kako, kada i gde. Ne sumnjam da ćemo završiti na ivici smrti, ali znam da ćemo moći da odstupimo. Moćićemo da prođemo kroz ovo“, rekao je on.

On tvrdi da je trenutna situacija opasnija i bliža „nuklearnoj apokalipsi“ nego tokom kubanske raketne krize tokom Hladnog rata.

„Uzrok je ruski predsednik Vladimir Putin koji ozbiljno namerava da demonstrira sposobnosti nuklearnog oružja – taktičnog nuklearnog oružja“, rekao je on. „Putin ne može dozvoliti sebi da bude poražen. U rukavu ima dva alata – mobilzaciju i nuklearno oružje“, dodaje.

Dr Solovej tvrdi da je Putin veoma lošeg fizičkog zdravlja. Dugo je tvrdio da ruski lider pati od ozbiljnih bolesti, uključujući rak, Parkinsonovu bolest i šizofektivni poremećaj.

Zapadne službe to osporavaju, a direktor CIA Vilijam Barns je rekao u julu da je „Putin zdrav“ iako je priznao da je to neformalna procena zdravlja ruskog lidera.

PROČITAJTE JOŠ:

U međuvremenu raste strah da bi Putin mogao da pribegne drastičnijim merama u pokušaju da pobedi u ratu.

„Predsednik nije u stanju da aktivno proceni situaciju i donese ispravne odluke“, rekao je Solovej u videu dok Putin obeležava rođendan u svom rodnom gradu Sankt Peterburgu.

„Zdravstveno stanje mu je takvo da ima želju da povuče svet za sobom u propast“, rekao je.

„On zna da će umreti za ograničeno vreme i kako je moguće da svet opstane bez njega? Zašto bi svet postojao bez svog genijalnog vođe Vladimira Putina“, upitao je Solovej sarkastično.

BONUS VIDEO: Evo gde je započeo Putinov poraz u Donjecku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare