Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN

Moskva će oštro odgovoriti na terorističke napade koje organizuju ukrajinske vlasti na ruskoj teritoriji, rekao je Vladimir Putin na sednici Saveta bezbednosti. Šef države je naglasio da iza eksplozije na Krimskom mostu stoji kijevski režim. On je ukrajinske vlasti optužio i da su pokušale da dignu u vazduh jednu od deonica gasovoda Turski tok.

„Podaci forenzičkih i drugih ispitivanja, kao i operativni podaci ukazuju da je eksplozija 8. oktobra teroristički akt. Teroristički napad sa ciljem da se uništi ruska civilna kritična infrastruktura. Takođe je očigledno da su naručioci, organizatori i izvršioci terorističkog napada su ukrajinske specijalne službe“, rekao je Putin, osvrćući se na napad na Krimski most.

Pored toga, ruski lider je optužio Ukrajinu za akte nuklearnog terorizma – granatiranje nuklearke Zaporožje i pokušaje sabotiranja nuklearne elektrane Kursk, prenose RIA novosti.

„Specijalne službe Ukrajine izvele su i tri teroristička napada na nuklearku Kursk u Rusiji, više puta podrivajući visokonaponske vodove elektrane. Kao rezultat trećeg takvog napada, tri takva vodova su oštećena odjednom. Preduzetim merama, šteta je otklonjena u najkraćem mogućem roku, a ozbiljnih posledica nema“, rekao je on.

Ruski lider je govorio i o pokušajima ukrajinskih vlasti da dignu u vazduh jednu od deonica gasovodnog sistema Turskog toka.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kijevski režim se svojim postupcima zapravo izjednačio sa međunarodnim terorističkim grupama, sa najodvratnijim grupama. Takve zločine je jednostavno nemoguće ostaviti bez odgovora“, naglasio je Putin.

Predsednik Rusije je rekao da su ruske trupe zadale ogroman udarac energetskim, vojnim komandnim i komunikacionim objektima u Ukrajini.

„Ako se pokušaji terorističkih napada na našoj teritoriji nastave, odgovori Rusije će biti oštre i po obimu će odgovarati nivou pretnji koje predstavlja Ruska Federacija. U to niko ne treba da sumnja“, rezimirao je Putin.

BONUS VIDEO: Putin zapretio Zapadu: Oni sad štampaju novac, ali tim novcem se ne mogu ni nahraniti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar