Mikhail Mizintsev, Sergej Šojgu i Vladimir Putin Foto:Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia

Ruski lider Vladimir Putin nedeljama traži krivca za sve veće gubitke na frontu. Ovog puta ulogu "žrtvenog jarca" dobio je zamenik ruskog ministra odbrane Dmitrij Bulgakov, koji je bio zadužen za vojnu logistiku od početka invazije na Ukrajinu. Sa dužnosti je razrešen bez objašnjenja, a na njegovo mesto je postavljen general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za upravljanje nacionalnom odbranom, poznat po surovom ophođenju prema vojnicima.

Novi zamenik Šojgua je nadgledao rusku opsadu Marijupolja i nalazi se na spisku novih britanskih sankcija, koja uključuje istaknute Ruse.

Naširoko je poznat po korišćenju „surovih taktika“, uključujući granatiranje civilnih centara u Alepu u Siriji. Prema rečima Sergeja Bračuka, portparola vojnog štaba u Odesi, Mizincev je lično zadužen za opsadu Marijupolja.

Mihail Mizincev Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Nemilosrdna reputacija Mizinceva proteže se i na njegov tretman prema ruskim vojnicima, kako se čuje na audio snimku jednog poziva koji su ukrajinski zvaničnici objavili. Na snimku navodno, otvoreno preti da će odseći uvo mlađem oficiru čija uniforma nije bila pravilno nošena.

Pročitajte još:

„Pogledaj tog ološa koji stoji, mršteći se svojim goveđim očima, pokazuje mi svoje nesrećno lice, svoju smrdljivu facu Zašto još uvek služi? I zašto bih morao da gubim vreme sa ovim ološem? Ako ste šef jedinice, treba da budete primer. Zašto mu lice nema ožiljke? Zašto mu nije odsečeno uvo? Zašto do sada ne šepa?“ čuje se navodno na snimku.

Zbog ovog snmka Mizinceva su prozvali „Marijupoljski mesar“.

Predvodio opsadu Marijupolja

Mizincev je bio i jedan od glavnih predvodnika opsade lučkog grada Marijuplja, a Oleksandra Matvičuk, šefica Centra za građanske slobode u Ukrajini je još tokom marta navela da je direktno odgovoran za bombardovanje dečije bolnice u ovom ukrajinskom gradu.

„Zapamtite ga. Ovo je Mihail Mizincev. On predvodi opsadu Marijupolja. On je naredio bombardovanje dečije bolnice, dramskog pozorišta itd. Ima ogromno iskustvo u uništavanju gradova u Siriji. Mi ćemo se pobrinuti da ga sretnemo u Hagu“, napisala je Matvičuk na Tviteru.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Cene avio karata obaraju rekorde: Od 1.600 do 5.600$ za beg iz Moskve u Beograd

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar