Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je danas američki angažman u Avganistanu, optužujući Sjedinjene Države da je rezultat njihovog 20-godišnjeg prisustva u zemlji "nula".

„Već 20 godina američka vojska u Avganistanu pokušava da civilizuje ljude koji tamo žive, da uvede svoje norme i standarde života u najširem smislu te reči, uključujući i političku organizaciju društva“, rekao je ruski lider, piše AP, a prenosi U.S.News.

„Rezultat su velike tragedije, ogromni gubici, a za one koji to čine – Sjedinjene Države – a još više za ljude koji žive u Avganistanu. Rezultat je nula, ako ne i negativan“ dodao je Putin.

Ruski predsednik je naglasio da je „nemoguće nekome nešto nametnuti spolja“ i da „ako neko učini nešto drugome, treba da poznaje istoriju, kulturu, životnu filozofiju ovih ljudi u najširem smislu te reči, i sa poštovanjem se odnose prema njihovoj tradiciji “.

Moskva, koja je vodila desetogodišnji rat u Avganistanu koji se završio povlačenjem sovjetskih trupa 1989. godine, u proteklih nekoliko godina diplomatski se vratila u zemlju kao posrednik.

Rusija je kontaktirala predstavnike avganistanskih zaraćenih frakcija, uključujući talibane – uprkos tome što ih je nazvala terorističkom organizacijom, prenosi AP.

BONUS VIDEO: Sastanak Vladimira Putina i Angele Merkel u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar