Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV /SPUTNIK/ KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin oštro je juče kritikovao SAD i njihove saveznike zbog uloge koju su imali u Avganistanu, gde su talibani nakon povlačenja najvećeg dela američckih trupa preuzeli vlast u zemlji.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski predsednik je juče nakon razgovara sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Moskvi poručio da je brza ofanziva kojom su talibani osvojili vlast u Avganistanu pokazala uzaludnost zapadnih napora da nametnu svoju viziju demokratije.

„Neophodno je zaustaviti neodgovorne napore SAD kojima žele da nametnu svoje vrednosti drugima i pokušavaju da izgrade demokratiju u drugim zemljama, a pri tome ne uzimaju u obzir istorijska, etnička i verska pitanja i potpuno ignorišu tradicije drugih naroda“, naglasio je Putin, prenosi AP.

On je rekao i da Moskva dobro poznaje prilike u ovoj zemlji i da se ranije uverila da su kontraproduktivni pokušaji da se nametnu oblici vladavine i društvenog života koji su joj strani, a ta primedba je očigledna referenca na desetogodišnji sovjetski rat u Avganistanu koji je završen povlačenjem sovjetskih trupa 1989.

Putin je primetio i da su talibani obećali da će održavati javni red u zemlji i štititi civile i strana diplomatska predstavništva, ali nije komentarisao izveštaje o nasilju i potencijalnim zločinima koji se dešavaju širom Avganistana nakon njihvog preuzimanja vlasti.

SAD i NATO su vodile međunarodne bezbednosne operacije u Avganistanu od 2003. godine, ali su 2014. završene borbene operacije i fokus je bio na obuci nacionalnih bezbednosnih snaga te zemlje od oko 300.000 vojnika, a koje su poražene u talibanskoj ofanzivi u samo nekoliko dana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar