Talibani Avganistan Kabul
Talibani u Kabulu Foto:Tanjug/AP Photo/Rahmat Gul

Talibani će odgovarati za svoje postupke i biće pokrenute istrage povodom izveštaja o odmazdama i zverstvima koje su izvrsili pripadnici te organizacije, poručio je danas zvaničnik te islamističke militantne grupe.

PROČITAJTE JOŠ:

U razgovoru sa izveštačem Rojtersa, zvaničnik talibana koji nije želeo da otkrije svoj identitet, dodao je da grupa planira novi model upravljanja Avganistanom u narednih nekoliko nedelja.

Prošlo je svega nedelju dana od munjevitog zauzimanja Avganistana od strane talibana i konačno pada glavnog grada Kabula bez ispaljenog metka.

Od tada pojedini Avganistanci i međunarodne humanitarne organizacije prijavljuju oštre odmazde talibana protiv učesnika protestnih okupljanja, doskorašnjih državnih funkcionera i svih koji su kritikovali talibane ili sarađivali sa Amerikancima.

„Čuli smo za slučajeve zverstava i zločina nad civilima. Ako talibani krše zakon i red, biće predmet istrage“, rekao je sagovornik Rojtersa iz redova talibana i dodao da se „panika, stres i anksioznost mogu razumeti, ali ukoliko ljudi misle da talibani ne podležu odgovornosti, to neće biti slučaj“.

Iako su talibani od preuzimanja vlasti nastojali da se predstave kao umereni, poznato je da je ta grupa vladala gvozdenom pesnicom u periodu od 1996. do 2001. godine, pre nego što je srušena s vlasti u akciji predvođenoj od strane SAD zbog prethodnog napada Al Kaide na Ameriku 11. septembra 2001- godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram