Foto: Tanjug/Pavel Bednyakov/Photo host Agency RIA Novosti via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas, tokom sastanka sa afričkim liderima, da je Rusija otvorena za dijalog sa svima koji žele da uspostave mir, vodeći računa o legitimnim interesima strana.

Istovremeno je skrenuo pažnju na to da Moskva nikada nije odbila pregovore, za razliku od Kijeva.

„Gde je garancija da Ukrajina neće odbijati druge sporazume. Ali čak i pod ovim uslovima, mi nismo odbili pregovore. Ne mi, već rukovodstvo Ukrajine je najavilo da neće pregovarati“ , naglasio je predsednik Rusije na sastanku na kojem je sa afričkom delegacijom razgovarao o situaciji u Ukrajini, mogućnosti mirovnih pregovora i dogovoru o žitu.

Rusija pozdravlja izbalansiran pristup afričkih zemalja sukobu u Ukrajini, rekao je Putin.

Foto: Tanjug/Evgeny Biyatov/Photo host Agency RIA Novosti via AP

„Otvoreni smo za konstruktivan dijalog sa svima koji žele da uspostave mir na principima pravde i uzimajući u obzir legitimne interese strana“, rekao je predsednik Rusije na sastanku u palati Konstantinovski kod Sankt Peterburga.

On je naglasio da je Moskva spremna na konstruktivan dijalog za one koji žele mir na principima pravde i vodeći računa o legitimnim interesima strana.

Ruski predsednik Vladimir Putin predstavio je afričkoj delegaciji nacrt Istanbulskog sporazuma o ukrajinskom rešenju, gde je, kako je rekao ruski predsednik, sve precizirano: od broja oružanih snaga do jedinica vojne tehnike i ljudstva.

Foto: Tanjug/Evgeny Biyatov/Photo host Agency RIA Novosti via AP

Svi problemi u Ukrajini počeli su nakon državnog, protivustavnog, oružanog puča 2014. godine, koji su podržali zapadni sponzori, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom pregovora sa delegacijom afričkih zemalja o ukrajinskom pitanju.

„Svi problemi u Ukrajini počeli su nakon državnog, protivustavnog, oružanog i krvavog puča 2014. godine. I ovaj puč su podržali zapadni sponzori. Oni se, zapravo, ne ustručavaju da govore o tome“, rekao je Putin.

On je afričkim kolegama predstavio i nacrt Istanbulskog sporazuma o Ukrajini. Prema njegovim rečima, ugovor je parafiran, sve je bilo tu, do količine opreme i ljudstva, ali je kijevska strana „sve odbacila“.

Foto: Tanjug/Evgeny Biyatov/Photo host Agency RIA Novosti via AP

„Ne mi, već rukovodstvo Ukrajine je saopštilo da neće pregovarati. Štaviše, aktuelni predsednik Ukrajine je potpisao ukaz o zabrani ovih pregovora“, naglasio je šef države.

Prioritet Rusije je, prema rečima ruskog predsednika, razvoj odnosa sa afričkim zemljama.

„Sveobuhvatan razvoj veza sa zemljama afričkog kontinenta je prioritet ruske spoljne politike. Dosledno se zalažemo za dalje jačanje tradicionalno prijateljskih odnosa sa zemljama Afrike i Afričke unije“, rekao je Putin.

On je izrazio nadu da će na samitu Rusija-Afrika, za koji su u toku aktivne pripreme, moći da se identifikuju novi izgledi za saradnju.

„Siguran sam da će tokom ovog događaja biti moguće identifikovati nove perspektivne oblasti za saradnju u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, naučnoj, tehničkoj, humanitarnoj i drugim oblastima“, rekao je on.

Foto: Tanjug/Pavel Bednyakov/Photo host Agency RIA Novosti via AP

Kako je naveo, zbog sukoba u Ukrajini ne bi trebalo da trpe siromašne zemlje, pa se Moskva potrudila da obezbedi uvoz ukrajinskog žita u afričke zemlje.

On je istakao da kriza na svetskom tržištu hrane nije rezultat ruske specijalne operacije, već je nastala zbog neopravdanih emisija sa Zapada i da je počela mnogo pre situacije u Ukrajini, kao rezultat činjenice da su zapadne zemlje, SAD i zemlje Evrope, počele da se bave ekonomski neopravdanim emisijama kako bi rešile svoje probleme povezane sa epidemijom korona virusa.

Prema njegovim rečima, od 15. juna iz ukrajinskih luka je uz pomoć Rusije i Turske izvezeno 31,7 miliona tona poljoprivrednih proizvoda. U afričke zemlje poslato je 976.000 tona od 31,7 miliona.

„Ove neokolonijalne vlasti, evropske, a zapravo američke, ponovo su prevarile međunarodnu zajednicu i siromašne zemlje Afrike: izvezeno je 31,7 miliona tona, a samo tri odsto otišlo je u siromašne afričke zemlje. Nije li ovo prevara? Navikli su da lažu ceo svet vekovima i to čine i danas“, rekao je Putin.

Predlozi afričke delegacije za mir u Ukrajini ne bi trebalo da budu u suprotnosti sa drugim mirovnim inicijativama, istakao je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa.

Foto: Tanjug/Evgeny Biyatov/Photo host Agency RIA Novosti via AP

„Prepoznajemo mnoge druge predloge koje su izneli drugi veliki igrači u svetu. Naš predlog ne bi trebalo da se takmiči sa drugim predlozima koji su izneti“, rekao je Ramafosa i dodao da rat mora da se reši pregovorima i diplomatijom i da ne može da traje večno.

On je istakao da je vreme da Rusija i Ukrajina počnu mirovne pregovore, i da su afričke zemlje uverene da mogu da daju pozitivan doprinos ovom procesu.

„Afrički kontinent predstavlja sedam zemalja i svi smo uvereni da možemo dati pozitivan doprinos ovom procesu. I taj doprinos dajemo sa najdubljim poštovanjem za obe zemlje, poštujemo vaše stavove“, dodao je Ramafosa.

Prema njegovim rečima, članovi delegacije su uvereni da je „došlo vreme da obe strane počnu pregovore i okončaju ovaj rat, jer ovaj rat nosi nestabilnost i štetu raznim državama širom sveta”.

PROČITAJTE JOŠ:

Događaji u Ukrajini utiču i na Afriku, pa su afrički lideri odlučili da izađu sa mirovnom inicijativom, rekao je predsedavajući Afričke unije, predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani.

„Želja naše delegacije je da doprinese u cilju pronalaženja održivog mira krizi koja suprotstavlja vašu zemlju Ukrajini… Ona pogađa ne samo dve slovenske, prijateljske i susedne zemlje, već utiče na ceo svet. Posebno, utiče na naš afrički kontinent, izazivajući problem u oblasti bezbednosti hrane, energetske bezbednosti“, rekao je Asumani.

Delegacija afričkih predsednika stigla je u subotu iz Kijeva u Sankt Peterburg na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o njegovoj mirovnoj inicijativi za rešavanje krize u Ukrajini.

U pregovorima o Afričkoj mirovnoj inicijativi o Ukrajini učestvuju južnoafrički predsednik Siril Ramafosa, predsednik Senegala Maki Sal , predsednik Komorskih ostrva Otman Gazali i predsednik Zambije Hakainde Hičilema. U delegaciji su bili i egipatski premijer Mustafa Madbuli i predstavnici Ugande i Konga.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar