Vladimir Putin Foto:Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija je decenijama strpljivo pokušavala da normalizuje odnose sa Ukrajinom, ali se situacija promenila nakon državnog udara 2014. godine, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin, prenela je agencija TAS S.

„Mi smo decenijama strpljivo pokušavali da normalizujemo odnose sa modernom ukrajinskom državom“, rekao je Putin na sastanku sa radnicima fabrike aviona Ulan Ude.

„Situacija se dramatično promenila 2014. godine kada je izveden državni udar koji je podstakao Zapad“, istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija se u odnosima sa Ukrajinom oslanjala na one koji su sebe smatrali delom velikog ruskog sveta, ali je 2014. godine počelo njihovo istrebljenje.

„Oslanjali smo se ne samo na stanovništvo koje govori ruski u Ukrajini. Tamošnja cela zemlja u suštini govori ruski. Oslonili smo se na one koji su sebe smatrali delom velikog ruskog sveta, delom naše kulture, delom našeg jezičkog okruženja i delom naše zajedničke tradicije. Oslonili smo se na ove ljude“, rekao je Putin.

On je naglasio da je „posle 2014. počelo fizičko istrebljenje onih koji su se zalagali za razvoj normalnih odnosa sa Rusijom“. Putin je podsetio da kada se pojavio problem Krima, Rusija jednostavno nije mogla da ne podrži te ljude, navodi ruska agencija.

Putin: Aktuelni svetski problemi počeli su posle raspada Sovjetskog Saveza

Savremeni međunarodni problemi počeli su nakon raspada Sovjetskog Saveza, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin odgovarajući na pitanje jednog od zaposlenih u fabrici aviona u Ulan-Udeu tokom posete tom preduzeću.

„Naravno, svi problemi su počeli nakon raspada Sovjetskog Saveza. Tadašnji svetski poredak posle Drugog svetskog rata izgradile su zemlje koje su pobedile u tom ratu“, rekao je Putin.

On je podsetio da su države tada „podelile zone svog uticaja među sobom i da se jedna drugoj nisu mešale”.

„Naravno, bilo je dovoljno problema, uključujući i karipsku krizu, ali su ipak S S SR i SAD koegzistirali“, rekao je on.

Putin je naglasio da je sistem bipolarnog sveta „počeo da se ruši” nakon raspada Sovjetskog Saveza, kada se pokazalo da su geopolitički interesi za Zapad važniji od konfrontacije sa Sovjetskim Savezom.

„Iskreno govoreći, ljudima moje generacije, uključujući i mene, pa čak i malo mlađe, činilo se da je žalosno što se Sovjetski Savez raspao, ali ipak osnova za konfrontaciju bivšeg Sovjetskog Saveza i moderne Rusije sa zapadnim svetom su nestali,“ rekao je Putin i dodao da više nije bilo ideoloških osnova za konfrontaciju.

„Činilo se da će sada sve biti u redu zauvek. Ispostavilo se da to nije tako. Pokazalo se da su geopolitički interesi naših partnera mnogo važniji od, između ostalog, protivrečnosti sa bivšim Sovjetskim Savezom“, zaključio je predsednik Rusije.

***
BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini