Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/SPUTNIK

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Ukaz o primeni kontramera protiv država koje su protiv Rusije preduzele neprijateljske postupke.

Dokument je objavljen na sajtu Kremlja i, kako se precizira, Ukaz je donet u cilju zaštite interesa i bezbednosti Rusije.

Prema tom dokumentu, ograničava se zaključivanje radnih ugovora i drugih sličnih ugovora između diplomatskih predstavništava, konzularnih predstavništava, predstavništava državnih organa stranih država koje su preduzele neprijateljske akcije protiv Rusije i fizičkih lica na teritoriji Rusije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Predsednik je naložio vladi da sastavi spisak neprijateljskih zemalja, kao i da odredi broj fizičkih lica s kojima diplomatska predstavništva tih država mogu da zaključe ugovore.

Ugovori koji se odnose na fizička lica kojima se premašuje kvota koju odredi vlada biće raskinuti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da se mere tiču diplomatskih predstavništava, a ne poslovnih krugova i investitora.

SAD su nedavno proglasile deset ruskih diplomata personama non grata, a odmah zatim je to učinila i Poljska, proteravši troje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Varšavi. Njima se pridružila i Velika Britanija.

Nakon toga, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine.

Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene i uzvratila proterivanjem čeških diplomata.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare