ruska vakcina
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Češka vlada objavila je da isključuje ruski Rosatom iz konkursa za nuklearnu centralu vrijednog nekoliko milijardi evra i da je odustala od nabavke ruske vakcine Sputnjik V u jeku diplomatskog sukoba s Moskvom.

Do te odluke dolazi nakon nekoliko međusobnih proterivanja diplomata, nakon što je Prag optužio ruske tajne službe za smrtonosnu eksploziju na češkoj teritoriji 2014.

„Od Rosatoma nećemo tražiti dokumente o proceni bezbednosti“, rekao je novinarima češki ministar industrije i trgovine Karel Havliček.

Nakon odluke o isključenju, ugovor o izgradnji nove jedinice u nuklearnoj centrali Dukovani na jugu Češke do 2036. godine, mogao bi biti sklopljen s francuskim EDF-om, južnokorejskim KHNP-om i američkim Westinghausom.

Češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček objavio je da njegova zemlja ne namerava da kupii Sputnjik V, rusku vakcinu protiv covida-19.

„Oslanjamo se na vakcine koja je odobrila Evropska agencija za lekove, EMA“, dodao je.

Pitanje nabavke Sputnika V je izazvalo previranja na češkoj političkoj sceni.

Pre nedelju dana je češko predsedništvo objavilo da je smenjen ministar spoljnih poslova Tomas Petriček koji je bio protiv korišćenja te vakcine bez evropskog odobrenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar