Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se danas javnosti na plenarnoj sednici godišnjeg sastanka Valdajskog diskusionog kluba.

Putin je tokom svog izlaganja istakao da je Rusija pokušala da bude prijatelj s Zapadom i NATO-om.

„Mi pokušavamo da sarađujemo sa velikim zemljama, ali tu je NATO. Imamo poruku za NATO: prestanimo da budemo neprijatelji, hajde da živimo u harmoniji. Idemo u dijalog, u mir“, rekao je Putin.

„Stalno se pravi pritisak na nas. Koji je cilj? Cilj je napraviti Rusiju ranjivom i od nje napraviti alat za postizanje njihovih ciljeva. To je to, svi su sredstvo. A oni koji se ne slažu, koji ne žele biti oruđe, protiv njih se uvode sankcije, ekonomske restrikcije…“, rekao je Putin, prenosi Index.hr.

„To nije prošlo što se tiče Rusije i nikad neće. Rusija ne izaziva zapadne elite. Rusija traži samo svoje pravo da se razvija. Rusija ne želi napraviti bipolarni svet, ne želi vladati svetom“, rekao je.

PROČITAJTE JOŠ:

„Novi svetski poredak mora se temeljiti na pravu i pravdi“

„Novi svetski poredak mora se temeljiti na pravu i pravdi. Svetska trgovina mora biti otvorenija i poštenija“, rekao je Putin. Kaže da svetska trgovina i financije ne smeju da zavise od jedne zemlje.

„Da li je moguće? Jeste“, rekao je Putin. „Zapad koristi dolar kao oružje“, dodao je.

„Šta se danas događa? Zapad prodaje farmaceutske proizvode i onda od zemalja traži da unište svoju farmaceutsku industriju“, rekao je Putin navevši farmaciju kao primer.

„Tako oni uzimaju tržišta i resurse. To nije napredak, to je porobljavanje“, dodao je.

BONUS VIDEO: Putin uveo ratno stanje: Uvod u totalni rat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar