Foto: REUTERS, Slađana Đermanović/Nova.rs

Ukrajina uz pomoć oružja NATO saveza najavljuje snažan kontranapad na jugu zemlje, kako bi taj deo Ukrajine oslobodila od agresora. Zbog toga, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski osmišljava novu strategiju, koja će uključivati milion vojnika opremljenih najmodernijim zapadnim oružjem.

Kao glavni cilj ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov je naveo oslobađanje područja na Crnom moru koje je od vitalnog značaja za ukrajinsku ekonomiju.

Pročitajte još:

„Politički gledano, to je ključno za našu zemlju. Predsednik je izdao naređenje, a sada je na vojnim zvaničnicima da naprave plan“, rekao je Reznikov dodavši da je u stalnom kontaktu sa svojim zapadnim kolegama kojima detaljno objašnjava koje oružje Ukrajina treba.

Takođe je naveo i da je zadovoljan saradnjom s NATO zemljama, ali da to mora da se ubrza.

U prilog tome da se nešto veliko sprema na jugu zemlje svedoči i to što Ukrajina apeluje na svoje građane da se evakuišu iz Hersona. Naime, zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk upozorila je tokom jučerašnjeg dana civile u regiji Herson pod ruskom okupacijom da napuste domove jer ukrajinske oružane snage tamo pripremaju protivnapad, ne precizirajući kada bi on mogao da se dogodi.

“Pouzdano znam da tamo ne bi smelo da budežena i dece i da ne smemo da dozvolimo da oni postanu „ljudski“ štit”, rekla je Vereščuk.

Rusija nastavlja sa granatitranjem

Ipak, ukrajinski plan komplikuje to što Moskva i dalje intenzivno gađa neosvojene gradove na širom zemlje.

Foto: EPA/EFE, Slađana Đermanović/Nova.rs

U nedelju je pogođena petospratnica u gradu Časiv Jaru na istoku zemlje, a u napadu je poginulo 15 ljudi, dok ih je dvadesetak još uvek zarobljeno u ruševinama.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog – Andrij Jermak, rekao je da je napad „još jedan teroristički napad“ i da Rusiju treba označiti kao terorističku državu.

Takođe, ukrajinska strana je danas saopštila da su ruske snage bombarduju čitavu istočnu teritoriju, jer žele da zauzmu industrijsko središte Donbas. Smatraju da je žestoko granatiranje priprema za još veće intenziviranje napada.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Ukrajinci postavili zastavu na Zmijskom ostrvu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare