Foto: Yuri Smityuk / TASS / Profimedia, Not supplied / WillWest News / Profimedia

Početkom nedelje na prvoj liniji fronta u Ukrajini poginuo je još jedan važan ruski general - Roman Kutuzov. Njegovom smrću broj ruskih generala koji su stradali na ratištu dostigao je 12. Većina, ako ne i svi, ubijeni su zahvaljujući informacijama koje su ukrajinskoj strani dostavili obaveštajci SAD.

Pomoć u vezi likvidacije ruskih snaga, deo je strogo poverljivih napora administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da Ukrajini pruži obaveštajne podatke na bojnom polju, navodi „Njujork tajms“.

Pročitajte još:

Sjedinjene Države fokusirale su se na obezbeđivanje lokacije i drugih detalja o mobilnom štabu ruske vojske, koji se često premešta. Ukrajinski zvaničnici su kombinovali te geografske informacije sa sopstvenim obaveštajnim podacima, uključujući presretnutu komunikaciju koja upozorava ukrajinsku vojsku na prisustvo visokih ruskih oficira da bi izveli artiljerijske udare i druge napade u kojima su ubijeni ruski generali.

Zahvaljujući podršci američkih obaveštajnih službi, postignuti su i bitni rezultati na bojnom polju. Prošlog meseca, SAD su povećale priliv obaveštajnih podataka u Ukrajinu o ruskim snagama u Donbasu i na Krimu, dok su se kijevske vojne snage spremale za odbranu od ofanzive na istoku zemlje.

Severodonjeck Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Američka administracija nastojala je da veliki deo obaveštajnih podataka sa bojnog polja zadrži u tajnosti, iz straha da će to biti shvaćeno kao provokacija direktno upućena predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, što bi moglo da dovede do eskalacije rata. Uz to, deljenje obaveštajnih podataka smatra se bezbednim oblikom pomoći jer je nevidljivo, ili se, u najmanju ruku, može opovrgnuti.

Portparol Pentagona Džon Kirbi priznao je da SAD obezbeđuju Ukrajini informacije i obaveštajne podatke koje mogu da koriste. Ipak, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson navela je u saopštenju da obaveštajni podaci „nisu dostavljeni Ukrajincima sa namerom da ubiju ruske generale“.

Međutim, tome u prilog ne ide činjenica da su ruski generali često bili izloženi elektronskom prisluškivanju, čime su postali „dostupniji“ ukrajinskim trupama.

Uz pomoć američkih informacija potopljena i „Moskva“

Informacije koje su američki obaveštajci dali Ukrajincima imale su ključnu ulogu i u potapanju jednog od najvažnijih brodova ruske mornarice – krstarice „Moskva“.

Naime, SAD su podelile obaveštajne podatke sa Ukrajinom o lokaciji ruske krstarice neposredno pre napada na ovaj ratni brod. Prema rečima američkih obaveštajaca, informacije su date u svrhu odbrane usled žestokih ruskih napada na ukrajinsku obalu, ali je ukrajinska vojska sama odlučila da gađa i potopi jedan od najboljih brodova ruske Crnomorske flote koristeći sopstvene protivbrodske rakete.

Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Ruska vojna taktika je takođe učinila visoke generale ranjivim. Centralizovana komandna hijerarhija odozgo nadole daje ovlašćenje za donošenje odluka samo najvišim nivoima primoravajući ruske generale da budu prisutni na prvoj liniji fronta, navodi američki list.

Ko su ubijeni generali?

Jedan od najjačih udaraca za Rusiju je bila je i pogibija glavnog generala Olega Mitjaeva koji je poginuo kod Marijupolja.

Mitjaev je komandovao 150. motorizovanom oružanom divizijom koja je bila stacionirana u Rostovskoj oblasti. Ukrajina tvrdi da je ta divizija stvorena kako bi učestvovala u sukobima na području istočne Ukrajine koje kontrolišu ruski separatisti.

Još jedno poznato ime na ovom spisku je Andrej Kolesnjikov, general-major 29. armije koji je poginuo 11. marta. Okolnosti njegovog stradanja nisu poznate.

Vest o smrti general-majora Vitalija Gerasimova objavila je ukrajinska vojna obaveštajna služba 7. marta na osnovu presretnutog radio poziva dvojice oficira ruske službe FSB-a. U pomenutom pozivu navedeno je da je Gerasimov, prvi zamenik komandanta 41. armije, ubijen izvan Harkova. Osim u Ukrajini, borio se i u Siriji i Čečeniji, a učestvovao je i u aneksiji Krima 2014.

Vitalij Gerasimov Foto: Ukrainian Ministry of Defence

Generala Andreja Šuhovetskog, zamenika zapovednika u 41. kombinovanoj armiji, navodno je 3. marta ubio snajper. Šuhovetski je učestvovao u vojnim operacijama u Siriji i aneksiji Krima. Ruski mediji su izvestili o njegovom stradanju, a smrt ruskog generala potvrdio je i sam ruski predsednik Vladimir Putin.

BONUS VIDEO: HIMARS – testiranje raketnih sistema koje Amerika šalje Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar