Foto: Tanjug/Alexander Nemenov/Pool /AP

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija nema problema sa Finskom i Švedskom, ali da bi širenje vojne infrastrukture na njihove teritorije zahtevalo reakciju Moskve, prenosi Tanjug.

Putin je na samitu Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti u Moskvi, rekao da je širenje NATO problem za Rusiju i da treba pažljivo razmotriti, kako je naveo, planove Alijanse, predvođene SAD, da poveća globalni uticaj, prenosi Rojters.

„Želeo bih da vas obavestim, poštovane kolege, da Rusija nema problema sa ovim državama, te stoga, u tom smislu, ekspanzija na račun ovih zemalja ne predstavlja neposrednu pretnju Rusiji, već širenje vojne infrastrukture na ove teritorije će sigurno izazvati naš odgovor“, rekao je Putin.

Foto: Tanjug/Alexander Nemenov/Pool /AP

Ruski predsednik tvrdi i da se NATO koristi kao instrument spoljne politike SAD, i to, kako je rekao, veoma agresivno, vešto i istrajno, dodaju RIA Novosti. Putin je takođe ukazao na to da NATO prevazilazi svoju geografsku destinaciju, evroatlantski.

On je dodao da će informisati šefove država članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti o napretku „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini tokom dela samita, koji će biti održan iza zatvorenih vrata.

PROČITAJTE JOŠ:

Sukob u Ukrajini

Putin je skrenuo pažnju na kako kaže „neonaciste u Ukrajini, koji se podstiču na državnom nivou, što se ne dešava ni u jednoj zemlji na svetu“.

„Dugo je trajao neonacizam, na koji neki naši partneri sa takozvanog kolektivnog Zapada zatvaraju oči, pa zapravo podstiču njihove aktivnosti. A sve to prati neviđeni nalet rusofobije u takozvanim civilizovanim i politički korektnim zemljama zapadnog društva“.

„Američke laboratorije u Ukrajini razvijale biološko oružje“

Američke biolaboratorije na postsovjetskom prostoru prikupljale su biološke materijale i proučavale specifičnosti širenja opasnih bolesti, a u Ukrajini su razvijali biološko oružje, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto: Tanjug/Alexander Nemenov/Pool /AP

„Dugo smo upozoravali na biološke aktivnosti Sjedinjenih Država na postsovjetskom prostoru. Kao što je poznato, Pentagon je stvorio desetine specijalizovanih laboratorija i centara u našem regionu. Njihova funkcija je daleko od pružanja medicinske pomocji stanovništvu zemalja domaćina“, poručio je Putin na samitu Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Moskvi, prenosi agencija TAS S.

Ruski lider je precizirao da je glavni zadatak ovakvih laboratorija prikupljanje bioloških uzoraka i proučavanje za sopstvene potrebe specifičnosti širenja virusa i opasnih bolesti, prenosi Tanjug.

„Sada tokom specijalne operacije u Ukrajini došli smo do dokumentovanih dokaza o tome da su komponente biološkog oružja pravljene u blizini naših granica“, rekao je Putin.

Foto: Tanjug/Alexander Nemenov/Pool /AP

Sva dešacanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News