Ukrajina, studenti, N1 Hrvatska
Foto: N1

Maksim Kamenjeckij, profesor sa Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, gostovao je u Novom danu na N1 Zagreb. Javili su se i studenti iz Ukrajine, Olena Jurčenko, Ana Harmaš i Anatolij Černiš, koji su opisali kako izgleda studiranje u ratnim vremenima.

“Trenutno je situacija u Ukrajini vrlo komplikovana. Na nekim mestima mi dobijamo, u Harkovskoj oblasti naše snage su oslobodile većinu oblasti i izašle skoro do granice, dok u Lugansku i Donjecku na nekim mestima napreduju i Rusi”, rekao je profesor.

Dodao je, citirajući guvernera Luganska, da je samo 10 odsto te oblasti pod kontrolom Ukrajine.

“Mislim da će ovaj rat trajati još najmanje nekoliko meseci, a možda i do kraja godine”, naveo je on.

Objašnjavajući kako se vodi nastava u Ukrajini tokom invazije, rekao je da je u tome pomoglo iskustvo iz pandemije kada se nastava izvodila onlajn, prenosi N1 Hrvatska.

Kako izgleda studiranje u vreme rata?

“Živim u malom gradu na severu Ukrajine koji nije bio pod direktnom okupacijom Rusije, ali uništeni su neki objekti ključne infrastrukture tokom granatiranja”, rekla je Olena Jurčenko.

Govoreći o tome kako se nosi sa ratom i studiranjem u ratnim vremenima, rekla je da “studiranje pomaže da vas ne svladaju emocije zvog ovih strašnih okolnosti”.

Ukrajina, studenti, N1 Hrvatska
Foto: N1

Ana Harmaš je iz grada koji se nalazi 50 kilometara od granice i koji je pretrpeo veliku štetu od prvog dana rata, ali nije bio okupiran.

“Rusi su pokušali da ga izbrišu sa lica zemlje. Što se tiče studiranja, nije to bilo prvi prioritet. Studiranje i učenje okupljaju pažnju i usmeravate se na nešto pozitivno”, rekla je studentkinja.

“Po prvi put mi je bilo teško da pohvatam konce, ali uspela sam da se vratim studijama. Sada mogu da studiram i komuniciram jako dobro. Nastavljam da se bavim i volontiranjem. Što se tiče situacije u mom gradu, ja sam iz Mikolajeva koji je bio pod direktnim napadima ruskih snaga, bilo je i uličnih borbi”, naveo je Anatolij Černiš.

Dodao je da su ukrajinske snage odbile rusku vojsku. Istakao je da je morao pobeći sa svojom porodicom i da je sada u Kijevu, a porodica mu je u inostranstvu.

PROČITAJTE JOŠ:

Poruke studenata svetskim liderima

Studenti su poslali i poruke svetskim liderima, uključujući Vladimira Putina, Džoa Bajdena, Viktora Orbana…

“Moja poruka je jasna, ukrajinska pobeda je neizbežna, a svi oni koji su odgovorni za neizazvanu agresiju biće pozvani na odgovornost”, rekla je Olena Jurčenko.

Dodala je da Ukrajina štiti ceo svet od Putinove agresije.

“Na televiziji ne mogu da izgovorim ono što bih želela da kažem Putinu. Međutim, on je kriv za uništavanje svoje zemlje i spolja i iznutra i stoga treba preuzeti odgovornost. Vreme je da se završi rat i da se skloni sa vlasti”, kazala je Ana Harmaš.

Anatolij Černiš je rekao da je čuo poruke podrške iz sveta, ali da je Ukrajini potrebna dodatna pomoć.

“Želim zahvaliti i Hrvatskoj na pomoći i podršci, to je za nas od velike važnosti”, rekao je student.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare