Foto:Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas kako je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko od njega tražio da mu pripremi rezervne policijske snage i da je obećao da ih neće koristiti osim ako se kriza ne otme kontroli, javlja Reuters.

Putin je međutim istakao kako ne vidi potrebu za upotrebom ruskih snaga u Belorusiji zbog političke krize koja je nastala nakon predsedničkih izbora održanih 9. avgusta. Dodao je i kako Moskva smatra da se situacija normalizuje.

Lukašenko koji smatra demonstrante marionetama Zapada, zapretio je posle izbora liderima opozicije krivičnim gonjenjem. Beloruski predsednik je tada odbacio kritike Evropske unije vezano za predsedničke izbore i poručio evropskim liderima da gledaju svoja posla.

Pročitajte još:

Podsetimo, posle predsedničkih izbora u Belorusiji na ulicama Minska i ostalih gradova ove zemlje, okupilo se na stotine hiljada ljudi, a demonstranti su zahtevali odlazak predsednika Aleksandra Lukašenka. Oni protestuju zbog rezultata izbora koje smatraju lažiranim. Demonstracije su eskalirale sukobima policije i naroda, ali i brutalnim prebijanjima i hapšenjem demonstranata.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar