Foto:Sergei GAPON / AFP / Profimedia

Šesnaesti dan protesta u Belorusiji obeležilo je hapšenje demonstranata i članova opozicije, koji su se ponovo okupili na Trgu nezavisnosti u Minsku. Dok je policija hapsila demonstrante, građani su plesali i pevali na Trgu.

Nastavljeni su protesti građana Belorusije protiv rezultata predsedničkih izbora, na kojima je Lukašenko ostvario ubedljivu pobedu.

Uprkos privođenju više demonstranata i lidera opozicije, demonstranti su nastavili s protestom i na hapšenja odgovorili muzikom i plesom.

Ranije danas, uhapšeni su lideri opozicije vođa štrajka Sergej Dilevski i Olga Kovalkova, pomoćnica Svetlane Tihanovske koja je bila protivkandidat Aleksandra Lukašenka na predsedničkim izborima.

Kasnije tokom dana, uhapšen je još jedan vođa štrajka radnika u industrijskoj fabrici, Aleksandar Larinovič.

 

Podsetimo, preko 200.000 ljudi okupilo se juče u centru Minska u znak protesta zbog rezultata predsedničkih izbora.

Demonstranti nisu marili za upozorenja vojske da je ovaj skup nedozvoljen te su se nakratko okupili i ispred predsednikove rezidencije, pre nego što su se mirno razišli.

Kako bi simpatizere ubedili da se njihov lider uopšte ne plaši demonstracija, te da se na beloruskim ulicama ne događa apsolutno ništa, iz pres službe predsednika su lansirali video snimak na kojem Lukašenko sa puškom u rukama dolazi u svoju rezidenciju.

“Pobegli poput pacova”, izgovorio je Lukašenko na jednom od video snimaka, pokušavajući tako da stvori utisak kako su protestanti pobegli pred “hrabrim i neustrašivim” predsednikom Belorusije.

Lukašenko, koji je na vlasti 26 godina, optužio je SAD za organizovanje protesta u cilju izolovanja Rusije. “Oni (SAD) žele da naprave kordon sa tri baltičke zemlje, sa nama i Ukrajinom, kako bi izolovali Rusiju”, rekao je on.

Beloruski lider zatražio je od vojnog vrha zemlje da preduzme sve mere i angažuje vojsku. On je prethodnih dana poručio vojnoj komandi da primeni žestoke mere kako bi se odbranila teritorijalna celovitost zemlje, prenosi agencija Belta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare