Foto:AFP / AFP / Profimedia; Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia; ; UMA Press Wire Service)

Juče se dogodilo ono čega se Evropa pribojavala, a Vladimir Putin dugo najavljivao. Rusija je pripojila deo ukrajinske teritorije i obećala da će je sada braniti svim raspoloživim oružjem. Nedugo nakon ceremonije na kojoj je Putin anektirao četiri ukrajinske oblasti, Zelenski je povukao potez koji je razbesneo Kremlj.

Bilo je jasno da je Putin istrajan u nameri da deo ukrajinske teritoriji pripoji Rusiji onda kada su na toj teritoriji ogranizovani referendumi tokom kojih su ruski vojnici sa puškama primoravali ljude da se izjasne „za“.

Uzaludni su bili apeli Kijeva i međunarodne zajednice da Rusija zaustavi delovanje koje je protivno međunarodnom pravu, Kremlj je doneo odluku i povratka nije bilo.

Vladimir Putin Foto:Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia

To se i dogodilo u Moskvi, na svečanoj ceremoniji koja je upriličena u Kremlju. Više stotina ljudi, uključujući i proruske lidere okupiranih ukrajinskih regiona, čekalo je Vladimira Putina koji je kasnio više od pola sata.

Kada je konačno stigao, održao je govor koji je bio baziran na mržnji prema zapadnim zemljama, koje su, prema njegovim rečima, rešile da unište Rusiju.

Poseban segemment govora posvetio je stanovnicima ukrajinskih oblasti, kojima je obećao da će ih Rusija štititi. U pitanju su Donjecka, Luganska, Hersonska i Zaporoška oblast.

Foto: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/EPA-EFE, Alexander Reka/Rogulin Dmitry/ TASS / Profimedia, Igor Golovnov / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

One čine ukupno 15 odsto teritorije Ukrajine, koju Kremlj sada smatra svojom. Zvanični Kijev i međunarodna zajednica poručili su Putinu da nikada neće priznati njegovo kriminalno delovanje, ali Vladimir Zelenski je otišao i korak dalje.

Udarac iz Kijeva

Manje od sat vremena nakon što je Putin anektirao teritoriju njegove zemlje, Zelenski je poslao poruku koju svet nije očekivao, a koja je ujedno i razbesnela Kremlj.

Ukrajina je podnela zahtev za članstvo u NATO savezu i nada se da će u isti ući što pre.

Volodimir Zelenski Foto:Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia

„Mi smo defakto već delo Alijanse, ali sada želimo da to postanemo i de jure. Nadamo se da će Ukrajina po ubrzanoj proceduri postati članica NATO saveza“, poručio je Zelenski.

Iako je Kijev ranije najavio odgovor na sramne poteze Kremlja, ovakav razvoj događaja nije bio očekivan.

Imajući u vidu da je Vladimir Putin odlučio da izvrši invaziju na Ukrajinu, ili kako to u Moskvi nazivaju, specijalnu vojnu operaciju, upravo zbog prisustva NATO trupa u blizini Rusije, neizvesno je kako će Kremlj reagovati na ovakav razvoj događaja.

#related-news_0

Putin je na samom početku rata zapretio Ukrajini, rekavši da nikada ne sme da postane članica Alijanse, a to je bio i jedan od uslova Rusije na pregovorima koji su se vodili pre nekoliko meseci.

Sada je Zelenski uradio upravo ono što je Rusija obećala da nikada neće dozvoliti – da zemlja koja je nekada bila deo Sovjetskog Saveza uđe u Alijansu koja je oduvek bila njegov najveći protivnik.

BONUS VIDEO Putinova poruka Kijevu