Foto: Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia, Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia, Tanjug/AP Photo, Wikimedia/VoidWanderer

Rat u Ukrajini se tokom poslednjih nedelja gotovo u potpunosti vodi iz vazduha. Pešadijske borbe zamenili su vazdušni napadi u kojima obe strane svakodnevno razaraju pozicije neprijatelja. Glavne mete postali su ukrajinski pomorski gradovi, ali i mesta unutar ruske teritorije - pa čak i Moskva. O tome koliki je značaj ovih borbi najbolje pokazuje činjenica da su i Rusija i Ukrajina "u vazduh digle" najbolje šta imaju - Kijev pomorske dronove, a Moskva iranske dronove Šahed, koje je do nedavno koristila samo prilikom velikih napada, a sada planira da pokrene njihovu sopstevnu proizvodnju.

Kada je reč o pomorskim dronovima, Kijev ih koristi za napad na brodove ruske Crnomorske flote, uglavnom u oblasti Sevastopolja.

Najčešće mete su skladišta zapaljivog ruskog oružja, nafte i ostalih postrojenja, čijim razaranjem se nanosi velika materijalna i logistička šteta.

Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia; EPA-EFE/FILIP SINGER; east2west news / WillWest News / Profimedia; Shutterstock

Tokom ovih napada koristi pomorske dronovi su mala plovila bez posade. Za razliku od vazdušnih dronova, funkcionišu na površini vode ili ispod nje.

Imaju različite zadatke, poput čišćenja vojne svrhe – čišćenje mina, vršenje nadzora ili detoniranje u blizini ciljeva poput neprijateljskih brodova.

Jedna od njihovih glavnih karakteristika jeste to što iako su dugi svega nekoliko metara, mogu nositi više od pola tone eksploziva.

Uobičajene karakteristike pomorskih dronova uključuju i ugrađene eksplozive i kamere koje emituju slike onome ko ih kontroliše.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/Shutterstock/:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Pomorski dronovi se, takođe, mogu rasporediti brzo i njima može upravljati čak i posada koja nepotpuno obučena. Njihova prednost je i to što su relativno jeftini, što dalje implicira da su široko rasprostranjeni.

U poređenju sa pomorskim brodovima, dronove je teže otkriti na radaru, jer putuju nisko i prave daleko manje buke.

Međutim, ukrajinski pomorski dronovi i dalje imaju neke nedostatke. Senzori mogu imati usko vidno polje, što otežava praćenje pokretnih ciljeva bez tačnih podataka o lokaciji, ili uočavanje kamufliranih brodova.

Onima sa ugrađenim kamerama, takođe, neophodna je stalna komunikacija sa kontrolorom da bi se usmerili ka meti, tako da bi bilo kakvi problemi sa prenosom slike ugrozili misiju.

Ukrajinska vojska dronovi Foto:REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Čime Rusija može da odgovori?

Sa druge strane, i Moskva u svojim napadima tokom poslednjih nedelja intezivno koristi dronove.  Napadi su uglavnom bili usmereni ka lučkim gradovima, uključujući Odesu, a najviše su korišćeni iranski donovi Šahed, čiju proizvodnju započinje i u Rusiji. Ovi dronovi su poznati i pod nazivom kamikaze.

Naime, kako se navodi u tajnim dokumentima u čiji je posed došao Vašington post, Moskva razvija hiljade bespilotnih letelica iranskog dizajna u velikoj tajnoj vojnoj bazi.

Krajnji cilj je da oni budu proizvedeni najkasnije do 2025. godine, ali se pretpostavlja će da zbog toga što je Putin uložio ogromna sredstva u ovaj projekat, finalni proizvodi ugledati svetlost dana mnogo ranije.

Stručnjaci veruju da bi to moglo znači da će stotine dronova Šahed biti usmereno prema ukrajinskim ciljevima u isto vreme. To znači da će se broj dronova koji se koristi u na ukrajinske gradove, udesetostručiti, budući da se trenutno po udaru koristi oko desetak njih.

Foto: Handout / AFP / Profimedia, Nina Liashonok / Sipa Press / Profimedia, Shutterstock

Inače, proizvodnja se trenutno nalazi u drugoj fazi, a započeta je početkom ove godine tako što je tim inženjera obnavljao rastavljene bespilotne letelice iz Irana.

Takođe, rade i na unapređivanju uvezenih dronova koji su sada vodootporni. To se postiglo tako što su zamenjene nepouzdane kineske komponente.

Pročitajte još:

Naredni cilj je da proizvedu ove modele prema višim standardima od originalnih Šaheda.

To samo po sebi znači da će Ukrajina od momenta kada njihova proizvodnja bude završena trpeti mnogo razornije udare, budući da su neki od najbrutalnijih napada, u kojima je stradalo nebrojano mnogo civila, izvedeno je upravo ovim dronovima – čije će karakteristike biti poboljšane.

Kada je reč o trenutnim svojstvima kamikaza dronova, oni spadaju u kategoriju pametne (leteće) municije, gde se dron ispali, kruži i po uočavanju mete, obrušava se na istu.

Dugi su tri i po metra, raspon krila im je dva i po metra, a ukupna masa ovog drona može ići i do 200 kilograma.

BONUS VIDEO Šteta u Moskvi nakon napada dronom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar