Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Jedna Ruskinja je postala najmlađa osoba koja je uhapšena nakon što je optužena za izdaju ruske države nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo rat u Ukrajini.

Tamara Paršina ima samo 23 godine i viđena je kako je odvode naoružani muškarci FSB-a. Ona radi kao IT specijalista i optužena je da je slala svoj lični novac u Ukrajinu kako bi ga oružane snage koristile u borbi protiv ruske invazije.

Paršina je tada prebačena iz svog rodnog grada na pritvor u zatvoru Lerfortovo u Moskvi.

Putinov režim je priveo ženu u martu, ali se njeno ime pojavilo tek sada. ‌Preti joj kazna do 20 godina zatvora ako bude osuđena, a sva takva gonjenja do sada su se završavala osuđujućim presudama nakon tajnih suđenja u Rusiji.

FSB je saopštio da je ona „umešana u izvršenje veleizdaje u vidu pružanja finansijske pomoći Oružanim snagama Ukrajine u aktivnostima usmerenim protiv bezbednosti Ruske Federacije“.

FSB je optužuje da je prebacivala svoj lični novac ukrajinskim oružanim snagama motivisana „političkom mržnjom i neprijateljstvom“ prema Putinovom režimu.

Gotovina je navodno bila za „oružje, municiju i uniforme“.

Njeni prijatelji poriču da je uplaćivala novac oružanim snagama Ukrajine i kažu da je prebacila mala sredstva organizaciji koja pomaže ljudima u zemlji nakon što je Putin započeo svoj rat.

PROČITAJTE JOŠ:

‌Ranije ovog meseca, Rusija je uhapsila 25-godišnju ženu iz Ukrajine, optužujući je za špijunažu.

Lenie Umerova se takođe nalazi u ozloglašenom zatvoru Lefortovo u Moskvi pod optužbom da bi takođe mogla da bude osuđena na 20 godina zatvora.

Posetila je Rusiju da videla svog oca obolelog od raka.

Među onima koji se nalaze u pritvorskom zatvoru Lefortovo je i novinar Volstrit džurnala Evan Gerškovič (31), američki državljanin, koji je uhapšen 29. marta po sličnim optužbama za špijunažu za koju mu preti kazna do 20 godina zatvora.

Gerškovič je prvi američki dopisnik iz Moskve kojeg je Rusija pritvorila zbog optužbi za špijunažu od Hladnog rata.

Njegova porodica i novine oštro demantuju tvrdnju da je tražio poverljive informacije.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar