Vladimir Putin i Antonio Guteres
Vladimir Putin i Antonio Guteres Foto: Vladimir Astapkovich / TASS / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom da su samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika (DNR i LNR) postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, koju su, kako je rekao, svi podržali.

„Lično sam pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu. Dobro se sećam odluke Međunarodnog suda, koja kaže da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu centralnim vlastima zemlje da proglasi suverenitet. To je rečeno za Kosovo, a ovo je odluka Međunarodnog suda. I ovu odluku su svi podržali“, rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

On je dodao da DNR i LNR imaju isto pravo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti „jer je presedan stvoren“.

Podsetimo, Vladimir Putin sastao se danas u Moskvi sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guteresom, i rekao daje Rusija, kao jedan od osnivača, uvek podržavala Ujedinjene nacije.

„Rusija, kao jedna od zemalja osnivačica organizacije i stalna članica Saveta bezbednosti UN, uvek je podržavala ovu univerzalnu organizaciju. Verujemo da ona nije samo univerzalna, već i jedinstvena u svojoj svrsi“, rekao je Putin.

Sve današnje vesti iz Ukrajine pročitajte u našem blogu uživo. 

***
BONUS VIDEO: Masovne žrtve u Buči

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare