Foto: Vladimir Astapkovich / TASS / Profimedia

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš doputovao je danas u Rusiju na sastanak sa predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Kako prenosi Sputnjik, Putin je Guterešu rekao da je on loše informisan i da humanitarni koridori zapravo funkcionišu, kao i da je čuo da ima civila u Azovstal čeličani i da „ukrajinska vojska treba ih da oslobodi“, inače su „teroristi koji se ponašaju kao ISIS“.

Putin je zatim pozvao UN i Crveni krst da dođu u Rusiju i vide kako su tretirani ukrajinski zatvorenici rata, a dotakao se i Kosova.

Sputnjik javlja da je Putin podsetio Gutereša na Kosovo i odluku Međunarodnog suda pravde da teritorije ne moraju da se obrate centralnim vlastima za dozvolu kada proglašavaju nezavisnost.

„Tako je bilo u slučaju Kosova, i to je odluka koju je Međunarodni sud pravde doneo. A ni tu odluku nisu svi podržali“, kazao je ruski predsednik Guterešu.

Putin je takođe rekao da Rusija zna ko je šta uradio u Buči, dodaje Sputnjik.

„Posle sporazuma u Trskoj sa Ukrajinom, dolazi do provokacije u Buči, sa kojom Rusija nema nikakve veze“, rekao je ruski predsednik.

Putin je Guterešu rekao da zna da su oni zabrinuti, ali da je ceo problem sa Ukrajinom nastao nakon puča 2014. godine.

Vladimir Putin Foto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

Putin je zatim rekao da je Rusija, kao jedna od osnivačica, uvek podržavala Ujedinjene nacije.

„Rusija, kao jedna od zemalja osnivačica organizacije i stalna članica SBUN, uvek podržavala ovu univerzalnu organizaciju. Verujemo da ona nije samo univerzalna, već i jedinstvena u svojoj svrsi“, kazao je predsednik Rusije i naglasio da Rusija snažno podržava principe na kojima se organizacija zasniva i da to nameravaju da čine i u budućnosti.

Antonio Guteres Foto: Vladimir Astapkovich / TASS / Profimedia

Sputnjik prenosi uživo dok ruski predsednik Vladimir Putin i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš vode razgovore u Moskvi.

Kako je najavljeno, situacija u Ukrajini je glavni fokus razgovora u Moskvi, do kojih je Gutereš došao posle posete Ankari u Turskoj, gde je u ponedeljak razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Nakon sastanka sa Putinom i Lavrovom, Guteres će otputovati u Kijev da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, kao i sa osobljem različitih agencija Ujedinjenih nacija.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na naše blogu UŽIVO.

***

BONUS VIDEO: Navaljni – Kamenčić u Putinovoj cipeli

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)