Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT, EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

Vladimir Putin je poslao telegram čestitke Emanuelu Makronu koji je pobedio na predsedničkim izborima u Francuskoj, javila je pres-služba Kremlja .

„Iskreno vam želim uspeh u državnim aktivnostima, kao i dobro zdravlje i blagostanje“, navodi se u poruci.

Prema podacima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, prema rezultatima svih prebrojanih glasova, aktuelni predsednik Makron u drugom krugu predsedničkih izbora dobio je 58,55 odsto, dok je njegova rivalka, liderka krajnje desničarske stranke Nacionalni skup, Marin Le Pen, dobila 41,45 odsto glasova, prenosi RIA novosti.

Prvi predsednik sa drugim mandatom za 20 godina

Emanuel Makron postao je prvi francuski predsednik koji je osvojio drugi predsednički mandat za redom na izborima u poslednjih 20 godina, otkako je Žak Širak pobedio oca Marin Le Pen, Žan-Marija, i osvojio drugi predsednički mandat 2002. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada je Makron izabran za šefa države 2017. godine postao je najmlađi predsednik Republike u istoriji Francuske sa samo 39 godina, kada mu je takođe protivkandidat bila Marin le Pen, prenosi Tanjug.

Makron je vodio zemlju tokom pet turbulentnih godina kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu, od protesta „žutih prsluka“ na ulicama Pariza protiv povećanja poreza na gorivo do pandemije korona virusa, naveo je „Indipendent“.

Usponi i padovi njegovog prvog mandata možda nisu jasnije ilustrovani nego u kontrastu čuvene fotografije na kojoj slavi pobedu Francuske u finalu Svetskog prvenstva 4:2 nad Hrvatskom u Moskvi i njegovog povratka u rusku prestonicu četiri godine kasnije kako bi ubedio predsednika Rusije Vladimira Putina da ne izvede napad na susednu Ukrajinu, kada su sedeli na krajevima veoma dugačkog stola, ocenjuje list.

BONUS VIDEO: Borodjanka u ruševinama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar