Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Ministarstvo zdravlja Izraela je danas objavilo podatke o kovidu-19 koji nagoveštavaju da talas omikron soja u toj zemlji možda počinje da jenjava.

Broj novozaraženih u utorak je bio 60.329, oko 7.000 manje nego dan ranije,a broj teških slučajeva opao je na 1.085, dok je u ponedeljak iznosio 1.133.

Pročitajte još:

Broj R koji pokazuje koliko u proseku ljudi svaka inficirana osoba može da zarazi opao je sa 0,92, na 0,91.

U utorak je Korona virus kabinet odobrio preporuku Ministarstva zdravlja da se ukine zelena propusnica za većinu mesta izuzev, kako je navedeno, za visoko rizične dogadjaje poput venčanja i zabava, čime se praktično uklanjaju prepreke za ulazak nevakcinisanih u hotele, restorane, teretane i bioskope.

Takodje je odlučeno da se više ne zahteva PCR testiranje prilikom izlaska iz zemlje, ali će putnici koji dolaze u Izrael i dalje morati da pokažu negativan test.

Po preporukama Minstarstva zdravlja nema više roka trajanja potvrda o vakcinaciji za one koju su primili treću ili četvrtu dozu vakcine, što znači da traju neograničeno.

Izraelci koji nisu potpuno vakcinisani i zaposleni su u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj zaštiti i dalje će morati da se testiraju na korona virus dva puta nedeljno.

Za one koji su imunizovani sa samo dve doze ili su se oporavili od korona virusa ali nisu vakcinisani, propusnica će važiti samo četiri meseca od primanja druge doze.

Ove odluke će stupiti na snagu kada ih odobri parlamentarni odbor za ustavna i pravosudna pitanja.

U Izraelu je od početka pandemije umrlo 8.926 ljudi.

U januaru se virusom korona zarazilo 1,5 miliona od 9,4 miliona stanovnika Izraela.

BONUS VIDEO: Zdravo misli o Omikron soju – da li ga treba potceniti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram