Foto: google.maps, Shutterstock

Jedan stariji čovek se nalazi na odeljenju za infektivne bolesti u bolnici Santisima Trinita u Kaljariju, na ostrvu Sardinija, nakon što je potvrđeno da je zaražen kolerom. Njegovo stanje je stabilno, a pošto nije putovao nigde u inostranstvo započeta je istraga o poreklu zaraze. Poznati italijanski infektolog Mateo Baseti smatra da je do infekcije najverovatnije došlo od plodova mora.

Kako prenosi list Unione Sarda, muškarac je simptome primetio još početkom meseca, što čini još težim otkrivanje tačnog porekla zaraze.

U toku su pregledi svih članova njegove porodice bez obzira na to što u ovom momentu nemaju simptome.

Pacijent ima gastrointestinalne tegobe. Nakon što je proveo izvesno vreme na običnom odeljenju bez ikakvog poboljšanja prebačen je na odeljenje za infektivne bolesti.

„Vrlo je verovatno da je do ove infekcije došlo preko plodova mora, ukoliko ih je pojeo sirove, a oni su bili zaraženi bakterijom. Potrebno je reći da nije poželjno jesti sirove plodove mora. Mnoge stomačne infekcije dobijamo upravo jer jedemo sirovu ribu i plodove mora. Potrebno je da ih uvek skuvamo ili ispržimo kao i da operemo ruke nakon što smo dotakli sirovu ribu ili plodove mora“, izjavio je Mateo Baseti, direktor infektivne klinike Polikliniko San Martino u Đenovi.

Pacijent je u izolaciji, a rezultati istrage će stići 13.jula.

Šta je kolera i kako se leči

Kolera je infekcija koja se manifestuje prolivom i povraćanjem, a uzrokuje je bakterija vibrio cholerae.

Prenosi se oralno, direktno ili indirektno, preko stolice ili kontamiranom hranom.

U teškim slučajevima dolazi i do dehidratacije. Ova bakterija je prisutna u vodi i može da zarazi plodove mora, ribu i sl.

Kolera se leči antibioticima koji služe da se skrati trajanje bolesti i smanji širenje zaraze.

***

BONUS VIDEO: Bolest od koje boluje 500 miliona bolesnika: Zašto je alergijski rinitis i društveni problem?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar