Klinicki centar Banjaluka
Klinički centar Banjaluka Foto:N1

U Bosni i Hercegovini detektovan je prvi slučaj flurone, kombinovane infekcije virusom gripe i koronavirusom. Zaraženi pacijent hospitalizovan je u kliničkom centru u Banjaluci.

„Dana 4. 1. 2022. u uzorku pacijenta hospitalizovanog u UKC-u Republike Srpske detektovana je istovremeno RNK A (H3) i SARS-CoV-2.

Ovo je prvi do sada detektovan slučaj istovremene infekcije sa ova dva virusa u našoj zemlji, a radi se o pacijentu koji je 2000. godište, iz Banjaluke, saopšteno jeiz bolnice.

„Pacijent je trenutno svestan i respiratorno stabilan“..

„Ovakav nalaz potvrda je cirkulacije oba virusa u populaciji i mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom gripa i SARS-CoV-2, slično kako je već potvrđeno u drugim zemljama“, navodi se u saopštenju kliničkog centra.

U poslednja 24 časa u BiH je zabeleženo 899 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 23 osobe su preminule saopšteno je iz ustanova za javno zdravlje dva bh entiteta i Odjeljenja za zdravstvo Brčko Distrikta.

U RS virus korona potvrđen je kod 177 osoba od testirana 474 laboratorijska uzorka u poslednja 24 časa. U istom periodu Institutu za javno zdravstvo RS prijavljena su tri smrtna slučaja.

“Dо sаdа je u RS-u pоtvrđеno 94.408 slučajevа virusа kоrоnа, а prеminulo je ukupnо 5.540 оsоba kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

BONUS VIDEO: Vakcinacija robijaša u zatvoru u Zenici

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar