Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Državna izborna komisija u Sloveniji objavila je prve rezultate parlamentarnih izbora, a oni će se menjati s povećanjem broja obrađenih glasačkih listića. Prema sadašnjim obrađenim glasovima, Pokret Slobode Roberta Goloba osvaja 40 mandata, dok SDS Janeza Janše osvaja 31 mandata.

Prvi rezultati tako donose Janšinom oponentu manje nego što mu davale ranije danas objavljene ankete, ali i više od onoga što su predviđale predizborne ankete koje su prognozirale izjednačenost kandidata, navodi N1 Zagreb.

„Uveren sam da će on odlično voditi vladu“, rekao je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković u svom prvom obraćanju od objavljivanja prvih rezultata izbora. On je dodao da je rezultat očekivan. „Najavio sam deset procentnih poena razlike između pobednika i Janše“, dodao je on, predviđajući dva premijerska mandata predsedniku Slobodarskog pokreta Robertu Golobu.

Nakon ažuriranja podataka slovenačke izborne komisije, lista stranaka koje će proći izborni prag se suzila, pa prema sadašnjim podacima više ne ulazi pet nego četiri stranaka.

Koja god partija da pobedi moraće da obezbedi koalicione partnere za formiranje nove vlade.

Dve glavne levičarske stranke isključile su mogućnost stvaranja koalicije sa partijama koje predvodi Janšina SDS.

Podsetimo, slovenački parlament ima 90 poslanika.

Pravo glasa na izborima iskoristilo je 53 odsto upisanih birača.

BONUS VIDEO: Anketa na ulicama Ljubljane: Da li je Srbiji mesto u EU

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar