Janez Janšai Robert Golob Foto: YVES HERMAN / AFP / Profimedia, Jure Makovec / AFP / Profimedia

U senci rata u Ukrajini i predsedničkih izbora u Francuskoj, u Sloveniji se danas održavaju parlamentarni izbori. Očekuje se neizvesna trka, sudeći prema anketama koje pokazuju da aktuelni premijer Janez Janša gleda u leđa Roberta Goloba, koji predvodi malu zelenu stranku "Pokret slobode". Ko je Robert Golob?

Golobov „Pokret Slobode“, mala zelena partija, trenutno ima od 1 do 5 odsto više od Janšine Slovenačke demokratske stranke (SDS), pokazuju ankete. Ukoliko se ovaj trend nastavi, ova partija je na putu da postigne ono što su dve novoformirane stranke uradile 2011. i 2014. godine, prelazeći od nule do izborne pobede, za samo nekoliko meseci.

Ko je Robert Golob?

Robert Golob je slovenački elektroinženjer i političar. U periodu od 1999. do 2000. godine bio je državni sekretar Republike Slovenije u Ministarstvu za ekonomske poslove. Godine 2006. postao je predsednik Upravnog odbora GEN-I i ostao je na toj funkciji sve do 2022. godine.

2011. godine je postao potpredsednik političke partije „Pozitivna Slovenija“ Zorana Jankovića, a kasnije i potpredsednik stranke „Alijansa“ Alenke Bratušek.

Robert Golob Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Krajem januara ove godine, posle višemesečne najave ulaska u politiku, najavio je kandidaturu za predsednika stranke Z.DEJ. Na kongresu ova partija je promenila ime i postala je „Pokret Slobode“. Golob se 1. februara 2022. godine, na zajedničkom sastanku sastao sa strankama Koalicije Ustavnog luka. Golobova partija je ubrzo zauzela prvo mesto u istraživanjima javnog menjenja, dok je Janšina „Slovenačka demokratska stranka“ iza nje.

Ionako velikoj neizvesnosti, dodatno je doprineo Golob koji je u nedelju uveče objavio da je pozitivan na koronavirus, što znači da je u debati učestovao iz svog doma putem video poziva.

„Platforma za promenu političke kulture“

Golob je od same odluke da se kandiduje bio medijski jako eksponiran, a kao glavne tačke budućeg programa stranke ističe klimatsku politiku, zdravstvo i međugeneracijski dijalog.

U jednom od nedavnih nastupa izjasnio se kao liberal koji ne razume sadašnju političku polarizaciju, navodeći da želi uspostaviti „platformu za promenu političke kulture“ u zemlji koju su u zadnje dve godine sadašnjeg Janšinog mandata obeležile žestoke političke svađe i podele u kojima se čak govori o „levom“ ili „desnom“ fašizmu.

Robert Golob Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

U poslednje vreme Golob se više puta vrlo kritički odredio prema nekim potezima Janšine vlade kojoj tradicionalna levica u parlamentu zamera naznake autoritarizma i širenje govora mržnje, ali i pogrešne poteze u spoljnoj politici, suprotne evropskim liberalno-demokratskim postulatima, prenosi Večernji list.

Misterija oko računa u Rumuniji

Mediji su 17. marta objavili da je Robert Golob otvorio bankovni račun u Rumuniji. „Pokret Slobode“ je ovo opisao kao diskreditaciju, a Golob je trdio da mu je neko u Rumuniji ukrao identitet. Nekoliko dana kasnije on je u listu Delo odgovorio na novonastalu situaciju. Istakao je da je za račun saznao u decembru prošle godine.

„Kada sam otišao u Finansijsku upravu (FURS) da dobijem potvrdu da nemam račun u inostranstvu, saznao sam da je neko zloupotrebio moj indenditet i otvorio bankovni račun na moje ime u udaljenom gradu u Rumuniji. Istog trenutka kada su moji advokati počeli da kucaju na vrata banake, ona je račun zatvorila“, rekao je Golob, koji je dodao da je očigledno da je sama „Rajfajzen banka“ u Rumuniji bila umešana u zloupotrebu njegovog imena.

Dodaje da je odmah pozvao banku, ali da nije optutovao u Rumuniju već da je za sve ovlastio advokate.

„Banka nije htela da prima advokate niti da daje objašnjenja. Nikada nisam čuo da je banka zatvorila račun zbog neaktivnosti kada se pojavio pravi vlasnik“, istakao je on za slovenački N1.

Istakao je da će tužiti banku ako mu ne dostavi tražene podatke.

BONUS VIDEO: Milanović o padu bespilotne letelice u Zagrebu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar