Gustavo Petro Foto: JUAN BARRETO / AFP / Profimedia

Prvi levičarski predsednik Kolumbije Gustavo Petro položiće zakletvu 7. avgusta uz obećanje da će se boriti protiv nejednakosti i najavljujući prekretnicu u istoriji zemlje obeležene dugim ratom između vlade i geriliskih grupa.

Senator Gustavo Petro, bivši član kolumbijske gerilske grupe M-19, pobedio je na predsedničkim izborima u junu pobedom nad konzervativnim strankama, koje su nudile umerene promene tržišnoj privredi zemlje, ali nisu uspele da se povežu sa glasačima frustriranim zbog rastućeg siromaštva i nasilja protiv vođa za borbu za ljudska prava i ekoloških grupa u ruralnim oblastima.

Očekuje se da će najmanje deset šefova država učestvovati na Petrovoj inauguraciji koja će se održati na velikom trgu ispred kolumbijskog Kongresa.

Bine sa živom muzikom i velikim ekranima će takođe biti postavljene u parkovima širom centra Bogote tako da desetine hiljada građana, koji nemaju pozivnice za glavni događaj, takođe mogu da učestvuju u ceremoniji.

Novi predsednik Kolumbije Gustavo Petro je poslednji u nizu levičarskih lidera koji su došli na vlast u Latinskoj Americi.

To je velika promena za Kolumbiju gde su prethodne predsedničke inauguracije bile ozbiljniji događaji ograničeni na nekoliko VIP gostiju.

„Hoćemo da kolumbijski narod bude učesnik“, rekao je Pedrov predstavnik za štampu u saopštenju. „Ova inauguracija će biti prvi dodir sa novom formom vladavine gde se poštuju svi oblici života i gde se svako uklapa“, dodao je on.

Petro je deo sve veće grupe levičarskih političara i političkih autsajdera, koji pobeđuju na izborima u Latinskoj Americi od kada je izbila pandemija i naškodila vođama na vlasti koji su se borili sa njenim ekonomskim posledicama.

Pobeda bivšeg pobunjenika je takođe izuzetna za Kolumbiju gde su glasači istorijski nevoljno podržavali levičarske političare, koji su često optuživani da su meki prema kriminalu ili povezani sa gerilom.

Mirovni sporazum 2016. između vlade Kolumbije i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije preusmerio je veći deo pažnje glasača dalje od nasilnih sukoba u ruralnim oblastima i istakao probleme kao što su siromaštvo i korupcija što je podstaklo popularnost levičarskih stranaka na nacionalnim izborima.

BONUS VIDEO: Hapšenje Otonijela narko bosa iz Kolumbije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar