Foto: EPA/LEONARDO MUNOZ

Srbin Radivoje V. nedavno je uhapšen u Hrvatskoj u velikoj međunarodnoj akciji protiv kolumbijske paravojske Gaitanističkih samoodbrambenih snaga Kolumbije (AGC), poznatije i kao Zalivski klan. Uhapšeni Srbin, koji je srpskim istražnim organima poznat kao jedan od otmičara M. J. (18) 2010. godine u Beogradu, član je je jednog od najozloglašenijih klanova koji je poznat po svojoj brutalnosti.

Srbin i Hrvat uhapšeni su u akciji usmerenoj protiv najvećeg kolumbijskog narko-kartela. Akcija je sprovedena na području Kolumbije, Italije, Holandije, Slovenije, Bugarske i Hrvatske, dok je najveći deo droge zaplenjen u Italiji čija je policija bila vođa ove akcije. Do sada je u ovoj akciji zaplenjeno 4,3 tone kokaina, vrednosti od oko 250 miliona evra.

Kako su mediji preneli, uhapšeni Srbin je inače 2010. godine učestvovao u otmici osamnaestogodišnjeg Beograđanina, sina biznismena.

Foto: EPA/LEONARDO MUNOZ

Inače, Radivoje V. član je jednog od najozloglašenijih klanova u Kolumbiji. Reč je o Zalivskom klanu (El Clan del Golfo), koji važi za strah i trepet, a pretpostavlja se da krijumčare između 180 i 200 tona kokaina godišnje. Oni navodno izvoze između 30 i 60 odsto kokaina poreklom iz Kolumbije, koja je najveći svetski proizvođač ove droge.

„Pao“ najtraženiji narko-bos

Dario Antonio Usuga (50), zvani Otonjel, je na čelu Klana del Golfo. Vođa Zalivskog kartela i najtraženiji narko bos „pao“ je tek krajem oktobra prošle godine, a maja ove godine izručen je Americi.

Dario Antonio Usuga David
Dario Antonio Usuga David Foto: state.gov

Kako je naš portal ranije pisao, Otonijel je uhapšen u Urabi, teško dostupnom ruranom delu Kolumbije, gde je rođen i odrastao. Samo u akciji hapšenja učestvovalo je 500 vojnika i 22 helikoptera, a u celoj operaciji, od lociranja do hapšenja, 1.200 pripadnika obaveštajnih službi, vojske i policije.

Poslednje nedelje na slobodi proveo je na otvorenom u džungli i ruralnim delovima Kolumbije, a mesecima unazad menjao je mesta boravka svakog dana, kretajući se od „sigurne kuće“ do „sigurne kuće“.

Deluju u više od 25 zemalja

Zalivski kao poznat je i kao Gaitanističke samoodbrambene snage Kolumbije, a tamošnje vlasti označavaju ga i kao najmoćniju kolumbijsku paravojnu grupu koja kontroliše većinu trgovine drogom u zemlji.

Ima uporišta u brojnim zemljama u svetu. Prepostavlja se da deluje u najmanje 25 zemalja u kojima su razvili svoje pipke.

Navodno, pored trgovine narkoticima, ovaj klan se povezuje i sa trgovinom ljudima.

BONUS VIDEO: Italijanska policija zaplenila preko 4 tone kokaina u Trstu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare